Petícia za riešenie situácie na moste VSS a Slaneckej ceste

0
Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

Rozvoj dopravy za posledné roky spôsobil to, že vo vyššie uvedenom úseku cesty vrátane “mostu VSS” je vysoká hustota dopravy, čo dokazujú aj sčítania dopravy za posledné roky. Úsek cesty nie je dostatočne zabezpečený proti tomu, aby nedochádzalo k čelnej alebo inej zrážke a preto sa na ňom nehody a škodové udalosti opakujú takmer pravidelne. Tie spôsobujú to, že dôjde k obmedzeniu premávky a následne ku kolapsu dopravy vo veľkej časti mesta Košice a to na všetkých hlavných ťahoch od severovýchodnej časti až po južnú časť mesta, konkrétne na Nižných Kapustníkoch, Slaneckej ceste, Južnom Nábreží, Prešovskej ceste, Hlinkovej, Južnej triede, Palackého a ďalších. Situácia je neúnosná aj z pohľadu pohodlia života obyvateľov dotknutých častí mesta Košice, ale aj z pohľadu dochádzajúcich z iných okresov. Meškanie do práce či škôl sa tak stáva bežnou rutinou.     

Podľa informácii dostupným petičnému výboru sa čaká na výstavbu a vybudovanie vonkajšieho juhovýchodného obchvatu Košíc R2 a R4, ktorý má odbremeniť daný úsek. Je tu však niekoľko závažných dôvodov, pre ktoré je potrebné uvedenú situáciu riešiť bezodkladne. Stále nie je zrejmý konkrétny dátum, kedy má byť vybudovaný predmetný obchvat a situácia je už v súčasnosti neúnosná. Navyše vybudovaním obchvatu R2 a R4 síce môžeme očakávať pokles hustoty dopravy na aktuálne vyťaženom úseku vrátane mostu VSS, ale podľa nášho názoru pôjde o veľmi nízke čísla, keďže to do veľkej miery určite ovplyvní medziročný nárast dopravy v Košiciach. Obávame sa aj toho, že aj napriek možnému poklesu dopravy, nedôjde k zníženiu rizika zrážky vozidiel, ktoré spôsobuje následné paralyzovanie dopravy.  

Preto navrhujeme:  

1. Úpravu dopravných predpisov v danom úseku cesty. Zníženie maximálnej povolenej rýchlosti na 70 km/h a zákaz jazdy nákladnej motorových vozidiel v ľavom jazdnom pruhu.  

2. Efektívnejšie nastavenie svetelnej križovatky nachádzajúcej sa pod mostom VSS s ohľadom na zjazd z mostu VSS v smere na Maďarsko. Je totiž potrebné zabrániť tomu, aby sa v tomto pruhu tvorili pridlhé kolóny aut a kamiónov, ktoré často krát tvoria kolónu a zároveň prekážku aj na moste.     

3. V celom dotknutom úseku, po jeho strede a taktiež jeho pripájacích a odbočovacích pruhoch použiť reflexné vodiace koľajnice, aby sa aspoň takouto formou oddelili protismerné pruhy a taktiež, aby vznikla nejaká prekážka na to, aby sa autá v pripájacích pruhoch nepredbiehali. Pokiaľ to situácia dovolí, žiadame v strede celého úseku osadenie panelových prvkov na oddelenie protismerných pruhov, podobne ako je to realizované pri Tesco Extra na Hlinkovej ulici.  

4. Navrhujeme vykonať štúdiu o možnostiach rozšírenia mostu, aby bol dostatočne široký a bezpečný pre premávku, ktorá na ňom bude prebiehať aj v budúcnosti.

5. Asistenciu Policajného zboru Slovenskej republiky pri riešení mimoriadnych situácii, nielen pri nehode, ale aj pri škodovej udalosti a to regulovaním premávky pre plynulejší prejazd nielen v danom úseku, ale aj na ďalších miestach, kde došlo ku kolapsu dopravy.  

6. Rýchlejšie riešenie rozšírenia Slaneckej cesty na plnohodnotnú štvorprúdovú cestu. Súčasný stav, teda miestami trojpruhová alebo inde dvojpruhová cesta, nepostačuje na tunajšiu hustú premávku. Totiž aj vďaka tejto ceste sa denne vytvárajú kolóny automobilov často siahajúce aj na predmetný úsek cesty pre motorové vozidlá.

Členovia petičného výboru:  

Mgr. Roman Szilágyi

JUDr. Roman Frnčo

Petíciu môžete podpísať tu.

- Reklama -