Češka žijúca v Taliansku: Zem je stále pod náporom utečencov. A ľudia sa začínajú už naozaj búriť

0
Talianská zástava (Autor: SITA)

V českých médiách sa objavili informácie o prelomovom rozsudku talianskeho Najvyššieho kasačného súdu, podľa ktorého po novom nemá byť posudzované ako krádež, ak niekto ukradne menšie množstvo potravín za účelom ukojenia hladu. Zároveň sa objavili špekulácie, ako to môže dopadnúť v situácii, kedy sa po zemi bez kontroly pohybujú státisíce utečencov. Existujú v Taliansku podobné obavy z nárastu drobnej kriminality utečencov?

Áno, tieto obavy tu právom existujú a pre maloobchodníkov vystavených nájazdom drobných zlodejíčkov nie je pomoci, lebo “pre štát je to v poriadku”. Stručne povedané, teraz to vyzerá, že ak niekto nevie, ako sa pretĺcť, tak si môže niečo odniesť z obchodu, pretože to “nie je trestný čin”.

Nebude to prvá ani posledná krádež imigranta-bezdomovca. Ako k tomu ale príde napríklad dôchodca, čo vzal štyri kúsky syra v meste Ferrara a dostal štyri mesiace väzenia? V Janove zase dostala jeden mesiac väzenia starenka, ktorá chcela odniesť z minimarketu trochu parmezánu pre seba a granule pre svoju mačku. Že by to nebolo kvôli hladu? Bohužiaľ je tu naozaj veľa miestnych občanov, ktorí nedokážu dať dohromady dve teplé jedlá denne.

Aký je v tom rozdiel, keď má hlad cudzinec bezdomovec – nelegálny imigrant a alebo miestny dôchodca, ktorý s mizernou penziou nevyjde? Isté je, že na to nakoniec vždy doplatí riadny daňový poplatník. Toto rozhodnutie každopádne vyslovene nabáda k nárastu drobnej kriminality imigrantov.

Ako sa vôbec vysídlenci v Taliansku správajú z hľadiska drobnej lúpežnej kriminality? Stávajú sa takéto prípady výrazne častejšie, ako predtým?

Nelegálni imigranti sa často správajú, ako by im všetko patrilo a krádeže všetkého druhu nie sú žiadnou výnimkou. Už niekoľkokrát som osobne videla, ako si africkí imigranti berú z chladiaceho boxu v bare na stanici nápoje bez zaplatenia a to s úplnou samozrejmosťou. Mimo drobných krádeží v supermarketoch sú ako veľmi obľúbený artikel smartfóny, kvôli ktorým sú dokonca často násilne napadnutí ľudia na ulici. Tiež bicykle sú, ako sa zdá vyhľadávané, hneď ako sa koleso nezaistí reťazami, tak je takmer isté, že na svojom mieste o chvíľku nebude. Nechýbajú medzi nimi ani klasickí vreckári. Tým, ako ich počet pribúda, je tento fenomén samozrejme častejší.

PODROBNOSTI v taliančine TU, TU A TU

Ako sa prejavujú imigranti z hľadiska kriminality celkovo?

Ak si ešte niekto myslí, že správy o násilnostiach páchaných nelegálnymi migrantmi sú prehnané, tak sa mýli. Ako som už povedala, na dennom poriadku sú krádeže všetkého druhu a k tomu patrí, bohužiaľ, aj fyzické napadnutie osôb za účelom krádeže. Tieto útoky bývajú brutálne, najmä ak ide o pokus o znásilnenie. Pokusov o znásilnenie stále pribúda. Ďalej je tu ďalšia obľúbená činnosť týchto “nových Európanov” a to je distribúcia drog všetkého druhu.

Za toto kultúrne obohatenie môžeme v Taliansku poďakovať predovšetkým africkým nelegálnym prisťahovalcom, ale aj súčasnej vláde, medzi ľuďmi bežne nazývanej “proimigračná”, ktorá stavia potreby nelegálnych migrantov nad potreby a práva vlastných občanov. To sa prejavuje všeobecnou degradáciou kvality života talianskych občanov, stúpa nebezpečenstvo agresie a tým pádom aj oprávnený strach o život.

VIAC TIEŽ TU A TU

A ako sa ku kriminalite utečencov stavajú médiá- píše sa o nej?

Tak ako všade v Európe, pri súčasnej nadvláde EÚ a jej spojencov majú médiá mnohokrát zviazané ruky. Existujú slová alebo názvy, ktoré by mohli byť považované za xenofóbne a rasistické a to má často za následok sankcie. Nejde nakoniec len o názvy, ale aj o témy. Záleží tiež na tom, kto a proti komu ten dotyčný názov alebo tému použije … hlavne keď to nebude proti imigrantom … proti Európanom to väčšinou veľmi neprekáža. Pri dnešnej invázii je zvýšenie kriminálnej činnosti ďalší neblahý dôsledok nekontrolovanej imigrácie a nedá sa už veľmi dobre cenzurovať. Deje sa to každý deň okolo nás a správy sa šíria aj po internete.

Rozdiel je v popise kriminálnej činnosti, pokiaľ ide o imigranta, v tlačených správach sa nájde vždy. Ak si kupujete alebo čítate na internete denník, ktorý skôr podporuje opozíciu alebo sa snaží byť nestranný, tak sa tam dočítate fakty. Ak preferujete tlač prikláňajúcu sa k súčasnej “proimigračnej” vláde, tak sa tam dočítate skrátenú uhladenú verziu alebo na internete nájdete odkazy, napríklad ako v prípade Mada Kabobo z Ghany, ktorý krompáčom v roku 2013 zavraždil troch náhodných chodcov v meste Milano, že je to vlastne chudák a urobil to kvôli tomu, že ho medzi seba talianski občania pekne neprijali.

Taliansko je predovšetkým cieľom imigračných trás z Afriky. V poslednej dobe sa však píše aj o tom, že do Talianska bola odklonená uzavretá balkánska trasa z Turecka. Už sa táto trasa nejako v Taliansku prejavuje?

Áno, v Taliansku je iná imigračná situácia ako inde v Európe, kam sa hrnuli z Turecka cez Balkán predovšetkým imigranti zo Stredného východu. Do Talianska prúdia nelegálni imigranti z Afriky. Sú to na prvom mieste osoby z Nigérie, nasleduje Gambia, Senegal, Mali, Guinea, Somálsko, Pobrežie Slonoviny, Sudán a ostatní obyvatelia, vrátane tých zo severnej Afriky. V roku 2015 bola medzi týmito imigrantmi tiež veľmi početná skupina Eritrejčanov (26%) … Tri štvrtiny z celkového počtu sú silní muži v produktívnom veku.

Nič nenaznačuje tomu, že by sa invázia na tejto trase zastavila alebo znížila, ba práve naopak. V prvých štyroch mesiacoch tohto roka prišlo zo severnej Afriky do Talianska cca 28 tisíc ľudí. V prvom štvrťroku to je viac ako dvojnásobok v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2015. Dnes sa toto číslo samozrejme ešte zvýšilo. V tomto týždni napríklad dorazilo v priemere zhruba tisíc osôb denne.

Momentálne je to skôr naopak, a to aj napriek všetkým varovaniam od spravodajskej služby o infiltrácii teroristov medzi imigrantmi. Dokonca aj po nedávnych atentátoch v Európe naďalej pokračuje služba bezplatnej cestovnejkancelárie “European Union Naval Force Mediterranean” (od 2015). Tá funguje tak, že nám tých nelegálnych Afričanov bez osobných dokladov vozia rovno do talianskych prístavov obchodné a vojenské lode, ktoré sa práve ocitnú u preplneného člnu trebárs vzdialeného niekoľko míľ od afrického pobrežia, odkiaľ chudobný Afričan zatelefonoval zo satelitného mobilného prístroja na číslo námornej hliadky . Predtým v roku 2014 sa to volalo “Triton – Frontex”.

Všetko to začalo v roku 2013 “záchrannou” operáciou talianskej vlády “Mare Nostrum” po tom, čo sa potopila na mori loď s imigrantmi. Nič neboli platné upozornenia od opozície Legy Nord – Ligy severu, že táto operácia nielen nepomôže, ba naopak vyzve na nelegálne prisťahovalectvo a to sa aj stalo. Počet utopených Afričanov od tej doby stále stúpa a počet kriminálnych činov afrických návštevníkov sa tiež zvyšuje.

VIAC V taliančine TU

Aké reakcie v Taliansku vzbudzujú udalosti v Rakúsku? Najmä úspech prezidentského kandidáta Slobodných, ktorý chce nastoliť striktnejšiu imigrantskú politiku. Nie sú v Taliansku obavy z uzatvorenia hraníc?

Premiér Renzi a minister vnútra Alfano dobre vedia, aká je situácia. Považujem za zbytočnú stratu času komentovať ich argumentácie o tom, ako máme budovať mosty a nie bariéry. To platí aj pre pápeža Františka a imigračného komisára EÚ Avramopulosa. Nikto z nich ma nereprezentuje!

Ľudia, ktorí majú rozum, vedia, že čo sa týka úspechu prezidentského kandidáta, je to pozitívna zmena. Chápu tiež, že suverénny štát má právo v prípade ohrozenia bezpečnosti svojich občanov chrániť svoje štátne hranice. Neustály príliv nelegálnych imigrantov z Afriky do Talianska musí logicky znepokojovať každého normálneho človeka. Vieme predsa, že celá Afrika sa do Talianska nezmestí.

Ja osobne sa teším z úspechu kandidáta Slobodných. Je na čase, aby si Európania uvedomili, že nejakú falošnú láskavosťou voči ľuďom, ktorí nemajú nič spoločné s naším spôsobom života, svet nezachráni. V čase nevídanej krízy a nezamestnanosti sa nemôžeme hrať na spasiteľa ekonomických migrantov a hŕby sociálnych parazitov, o teroristoch nehovoriac! Aké dôkazy o tom, že “multikulti” spoločnosť nefunguje, ešte musia prísť? Vari už na precitnutie nestačilo tých niekoľko teroristických útokov v európskych metropolách, násilné sexuálne napádanie žien a detí, krádeže a úplne otvorené vyhlásenia moslimov o obsadzovaní Európy? Čo sa musí ešte stáť a koľko mŕtvych musí ešte byť, aby sa zaslepení “dobráci” konečne pozreli do tváre reality!

Kto sa cíti rozhorčený, pretože niekto chce uzavrieť hranice, ten si musí uvedomiť, že Zmluva o Schengene bola vytvorená s cieľom dať “slobodu pohybu občanov” patriacich do všetkých krajín Európskej únie, tých, ktorí majú rovnaký štandard vzájomného spolužitia, a nie aby sa tu voľne pohybovali nelegálni migranti!

To práve nechcú pochopiť niektorí politici, duchovní, ľudia, ktorí si myslia, že s otvorenou náručou všetkým zachránia celý glóbus a v neposlednom rade členovia sociálnych centier. Títo poslední spolu s rôznymi skupinkami anarchistov vytrvalo vyvolávajú nepokoje a násilie … nie pretože by boli proti zátarase hraníc … oni sú proste proti všetkému!

Naposledy túto sobotu sa dostavilo na taliansko – rakúsky hraničný prechod Brenner 350 talianskych a stovka rakúskych a nemeckých demonštrantov. Pochod proti uzavretiu hraníc degeneroval v násilný útok. Black bloc a anarchisti napadli policajtov chrániacich železničnú trať a reportérov. Osemnásť zranených policajtov, dvanásť zadržaných demonštrantov. Medzi zatknutými sú dokonca traja Rakúšania a nemecké dievča. Značné sú aj škody: prístrešky, sklo a policajné vozidlá …

Ako sa vôbec prejavuje imigrantská tému na politickej scéne? Zaznamenávajú väčšie úspechy odporcovia migrácie, alebo sa situácia nemení?

Bohužiaľ, v Taliansku súčasná vláda je takpovediac vláda proimigrantská. Nelegálni imigranti majú podľa nej len práva a miestni občania iba povinnosti. Takže namiesto aby vláda riešila imigračnú vlnu účelovo, tak sa neuroticky zháňajú nové hotely, školy, kasárne a iné objekty, vhodné pre príjem “návštevníkov z inej planéty”.

Proti nelegálnej imigrácii najviac bojuje opozičná strana Liga Severu. Od začiatku imigračnej invázie sa snaží presadiť fakt, že ozajstní utečenci sa musia identifikovať ešte na africkom pobreží a ostatní ekonomickí imigranti sa do Európy nepustia. Kto uteká pred vojnou, ten musí samozrejme dostať pomoc.

Povedzme, že asi po troch rokoch aj vládna strana začína hovoriť o tom, že by to mohlo byť riešenie.

O naozajstnej pomoci môžeme hovoriť, ak im budeme pomáhať u nich doma. Nejde však o pomoc v štýle nejakej africkej dediny, kde sa sem-tam pozrú na oblohu, či zase náhodou neletí ryža. Jediná akceptovateľná pomoc je investovať u nich do práce. Napríklad postavením nejakého výrobného závodu, kde budú môcť za adekvátny plat a v slušných podmienkach vrátane obojstranného rešpektovania práv a povinností pracovať. Len tento spôsob môže byť prijateľný.

Súčasnú situáciu v Taliansku snáď najlepšie vystihujú štatistiky: Počet ilegálnych utečencov z Afriky v roku 2012 – 13.267, rok 2013 – 42.295, rok 2014 – 170.100, rok 2015 – 153.842 osôb. Počet osôb v %, ktorí mali nárok na status politického utečenca: Rok 2013 – 13%, rok 2014 – 10%, rok 2015 – 5% a v januári 2016 – 3%.

Takže sa jednoducho vyhadzujú oknom prostriedky, ktoré by mali slúžiť na prospech daňovým poplatníkom a za normálnych okolností by nenastala vôbec žiadna imigračná kríza, keď tých pravých utečencov je vlastne tak málo.

Domáci občania páchajú samovraždy pod ťarchou daní, z dôvodu nezamestnanosti, ľudia, čo prídu o prácu a následne aj o byt, pretože nové pracovné miesta sa nevytvárajú, nemajú šancu sa niekde dovolať pomoci, zatiaľ čo na hoteli sedí unudený africký mladík, nespokojný s talianskou stravou a veľmi dotknutý, že wifi pripojenie nedosahuje až do jeho izby a on musí kvôli tomu zísť do hotelovej haly.

Každopádne stále viac občanov si postupne uvedomuje závažnosť situácie a nutnosť riešiť imigračnú otázku a to nie rozvozom nelegálnych imigrantov podľa nejakých kvót po Európe, ale repatriovať späť toho, kto pred žiadnouj vojnou neuteká. Stále viac ľudí sa zúčastňuje manifestácií proti nelegálnemu a nekontrolovanému prisťahovalectvu. Dokonca v poslednej dobe verejne vypískali premiéra Renziho a kričali na neho “ty šašo”.

- Reklama -