Bývalý veľvyslanec uvažuje: Turecko si poradí s tým slabošským kresťanským klubom. S nami

    0
    Merkelová a Erdogan (Autor: APL)

    V komentári pre PrvníZprávy.cz Bašta pripomína, že sa armádni generáli vždy pripravovali na minulé vojny a tie nové ich vždy zaskočia. Príkladom môže byť francúzska reakcia na prvú svetovú vojnu. Po roku 1918 vybudovali Francúzi na svojich hraniciach mohutné opevnenia, ktoré Nemci v druhej svetovej vojne obišli. A dnes sa pripravujeme na nové kolo studenej vojny, napríklad v Pobaltí. Lenže prečo by sa malo bojovať práve tam, keď tam podľa autora nenájdete nič iné než rašelinu?

    Skutočnú hrozbu dnes podľa Baštu predstavujú islamisti a farebné revolúcie na Blízkom východe aj v Afrike. Pozrite sa do Egypta, Líbye alebo do Sýrie. A podľa Baštu hrozí zrútenie režimu aj v Turecku.

    “Ak Erdogan definitívne zlikviduje sekulárny režim, islamistická revolúcia, ktorú tým vyvolá, ho zvrhne ako nehodného a skorumpovaného. Jeho nástupca sa potom pôjde porátať s tým slabošským kresťanským klubom. Vzhľadom na to, že Turecko má šiestu najpočetnejšiu armádu na svete (a druhú v NATO), pokojne sa mu to môže podariť, lebo EÚ sa stále ešte bude dohadovať o povinných kvótach,” domnieva sa Bašta.

    Takto početná armáda potom môže slúžiť radikálom podobným tým z Islamského štátu. Šíri ideológiu počítajúcu s ovládnutím sveta. V tom ho možno podľa Baštu porovnať s Adolfom Hitlerom. Islamisti na to majú dokonca už aj mapy. Už dnes majú narysované hranice európskeho kalifátu. Až sa zrodí, pokúsia sa radikáli svoj vplyv ďalej rozširovať. Mali by sme sa báť tejto ideológie a nie Ruska, apeluje preto na čitateľa bývalý diplomat.

    Celý komentár nájdete tu.

    - Reklama -