Ukrajinský server zverejnil rozhovor s generálom Pavlom. Vladimira Putina nepoteší

    0
    Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)
    „Prvá hrozba prichádza z juhu v podobe nestabilných štátnych útvarov a silnejúcich teroristov. Druhá hrozba je však oveľa nebezpečnejšia. Predstavuje ju Rusko s jeho aktuálnou ideológiou. Podľa ruskej vojenskej doktríny sme stále vo vojnovom stave,“ uviedol Pavel v rozhovore pre denník Le Monde, ako z rozhovoru cituje ukrajinský server UAWire.org. Pavel nabáda k vytvoreniu stratégie, ktorá by sa postavila k Rusku ako k aktérovi, ktorý sa občas správa agresívne.
     
    Z úst generála však tiež zaznelo, že ruská hrozba je len potenciálna, zatiaľ čo hrozba teroristická je veľmi aktuálna. Vojenské operácie proti teroristom nevidí ako práve najúčinnejšie. Ukázal to napokon príklad Líbye. Po vojenskej operácii musí byť uvedený do chodu dopredu pripravený plán na politickú správu krajiny. Ak nie je žiadny takýto plán pripravený, nastáva chaos.
     
    Pokiaľ ide o Rusko, Pavel sa nedomnieva, že by chcel v tejto chvíli vstúpiť do otvoreného vojenského stretu s NATO, ale má k dispozícii neskonale väčší arzenál ako ktorákoľvek teroristická organizácia, nevynímajúc jadrové zbrane. Problém vidí v tom, že sa Kremeľ správa nevyspytateľne. Snaží sa navyše Alianciu ako celok oslabiť tým, že vedie samostatné rozhovory s Američanmi, Britmi i Nemcami. Vladimir Putin rozhodne nestojí o jednotné NATO.
     
    Rusko nebude váhať použiť vojenskú silu, ak to poslúži jeho politickým účelom. Na túto možnosť musíme byť vždy pripravení. „Na základe scenára nie nepodobného tomu, čo sa stalo na juhu Ukrajiny, pripravujeme plán na ochranu regiónu pobaltských krajín. Plán bude pripravený na júlovom samite NATO vo Varšave. Potom budú nasledovať bezpečnostné plány pre ďalšie regióny susediace s Ruskom,“ prezradil Pavel.
     
    - Reklama -