Ak by mali odstrániť všetko, čo by mohlo ohroziť vývoj človeka, potom by museli tvrdo cenzurovať Bibliu. Spŕška tvrdých slov na adresu svetuškárov rovno z parlamentu

    0
    Vyučovanie na cirkevnej škole (Autor: SITA)
    Kniha Sekerou a nožom sa nepáči Konferencii biskupov Slovenska, Združeniu katolíckych škôl a niektorým učiteľom slovenského jazyka. Všetci kritici svorne tvrdia, že dielo je plné vulgarizmov a postoj k životnému štýlu prezentovanému v knihe nie je podľa nich dostatočne kritický. 
     
    Podľa Gröhlinga nie je práve táto kniha to najhoršie s čím sa morálka stredoškoláka môže v dnešnej dobe stretnúť. „Myslím si, že je oveľa viac iných médií, ktoré majú negatívny vplyv na mládež, ich morálny vývoj a výchovu. Netreba spomínať internet, sociálne siete, či televíziu a filmy plné násilia, urážok, ponižovania, nerovnosti a nespravodlivosti, ktoré nie sú potrestané,“ konštatuje. 
     
    V rámci literatúry má žiak podľa Gröhlinga nadobudnúť schopnosť hodnotiť sám literárne dielo. „Učiteľ ho má k záveru len nasmerovať, nemá mu dávať vopred pripravené hodnotenie diela, alebo mu dielo rovno zakázať,“ dodáva poslanec. 
     
    Kniha od Pišťánka a Tarageľa Sekerou a nožom je zrkadlom 90. rokov. „Atmosféra vtedajších rokov bola takpovediac „hustá“ a je podľa mňa dôležité, aby mladí pochopili, aká to bola doba, ako ľudia žili, aké boli medziľudské vzťahy a že aj vulgarizmy boli ich súčasťou, ako sú aj dnes, a aj medzi mladými,“ píše Gröhling s tým, že vulgarizmy nie sú pre žiakov a študentov nič nové. 
     
    Snaha Konferencie biskupov Slovenska cenzurovať zoznam mimo čítankovej literatúry je podľa Gröhlinga nemiestna. „Ak by mali odstrániť všetko škaredé, čo by mohlo ohroziť vývoj človeka, potom by museli začať u seba a tvrdo cenzurovať Bibliu. Tá je totiž veľmi bohatá na násilie a vraždy,“ uzatvára poslanec. 
     
    Celý text si môžete prečítať TU.
     
     
    - Reklama -