Potravinovú bezpečnosť za smerovky na autách Únia nevymení. Z nemeckej vlády znejú hlasy proti TTIP

    0
    Protesty proti TTIP v nemeckom Hanoveri (Autor: SITA)
    Kritika z úst jedného ministra Merkelovej vlády je ďalšou v rade nespokojných reakcií namierených na TTIP. Schmidt sa ako šéf rezortu poľnohospodárstva zameral na vyjednávanie o štandardoch potravinovej bezpečnosti, ktoré sú v Európskej únii prísnejšie než v USA. „Neobetujeme naše vysoké štandardy potravinovej bezpečnosti výmenou za odsúhlasenie smeroviek na európskych autách,“ uviedol Schmidt v súvislosti s časťou dohody TTIP o automobilovom priemysle. 
     
    Podľa Schmidta však nemajú autá a ich montáž nič spoločné s ochranou bezpečnosti potravín. „Nemá to nič spoločné. Žiadne takéto kšefty nebudú,“ rázne dodal nemecký minister, ktorého cituje nemecká verzia portálu Local
     
    Dohoda medzi EÚ a USA o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) má byť podľa Washingtonu hotová ešte tento rok. Napriek tomu, že by mala byť dokončená skôr, ako Barack Obama odíde z Bieleho domu, čelí rastúcemu odporu najmä v členských krajinách Únie a nie je stále jasné, ako bude nakoniec vyzerať jej finálna podoba. 
     
    Proti sa stavajú aj organizácie na ochranu životného prostredia. Podľa Greenpeace, ktorí sa dostali k dokumentom z neverejných rokovaní o TTIP, predstavuje dohoda medzi USA a EÚ hrozbu pre európske štandardy na ochranu zákazníkov. 
     
    - Reklama -