Tajní agenti varujú: Odchod Británie z EÚ je vážna hrozba

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)
    Takzvaný Brexit, ako sa prípadný odchod Veľkej Británie z EÚ označuje, by znamenal oslabenie tajnej služby a jej schopnosti zdieľať spravodajské informácie so susednými krajinami. Myslia si to bývalí riaditelia domácej a zahraničnej divízie tajnej služby. Tí pre denník Sunday Times prezradili, že bez spolupráce so susednými štátmi, je špionáž veľmi obtiažna.  
     
    Práve národná bezpečnosť je hlavnou pákou, ktorú odporcovia Brexitu používajú ako jeden z najvážnejších argumentov na zotrvanie Británie v EÚ. „Boj s terorizmom je tímová hra a Európska únia je najlepšia dostupná schéma spolupráce, žiadna krajina nemôžeme uspieť osamote,“ uviedol John Sawers, bývalý šéf sekcie zahraničného spravodajstva MI6. S jeho názorom súhlasil v rozhovore pre Sunday Times aj Jonathan Evans, ktorý do roku 2013 riadil sekciu domácej špionáže v MI5. 
     
    Bezpečnosť je stále vážnejšou a dôležitejšou témou v otázke prípadného vystúpenia Británie z EÚ najmä po útokoch v Paríži a Bruseli. Práve odchod Londýna by podľa bývalých vysokopostavených dôstojníkov tajných služieb znamenal destabilizáciu celej Únie. „Ak by veľká Británia odišla z EÚ, destabilizujúci efekt na Úniu samotnú, už aj tak skúšanú ekonomickými ťažkosťami, migračnou krízou a napätím s Ruskom, by mohol byť naozaj vážny,“ uviedli agenti. 
     
    - Reklama -