Filipíny budú voliť prezidenta. Vyhrá miestny “Donald Trump”?

    0

    „Vyriešim kriminalitu, korupciu a vyčistím Filipíny od drog do troch až šiestich mesiacov,“ povedal nedávno v rozhovore pre katarskú televíziu Al-Džazíra. „Som posledná ostávajúca možnosť pre Filipíncov, aby bola situácia vyriešená.“ Durerte je najrozhodnejší kandidát vo voľbách. Podľa prieskumov má „filipínsky Donald Trump“ podporu tretiny voličov, súčasný premiér Mar Roxas 22 % a senátorka Grace Poe 21 %, informuje portál USA Today. „Bez pochýb to budú najpolarizujúcejšie voľby na Filipínach od pádu diktatúry generála Marcosa v roku 1986,“ hovorí politológ Richard Javad Heydarian.

    Spomínaný Duterte si vyslúžil označenie ako Trestateľ alebo Duterte Harry podľa detektíva Dirty (špinavého) Harryho stvárneného Clintom Eastwoodom. Ako primátor mesta Davao, nachádzajúceho sa na nepokojnom ostrove Mindanao, Duterte získal podporu vďaka tomu, že sa mu podarilo vyčistiť mesto od drog a zločinu.

    Jeho taktika však priniesla viac ako 1000 mimosúdnych vrážd, upozorňuje ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch. Duterte pripustil vo filipínskej televízii, že existujú čaty starajúce sa o tieto likvidácie. Dodal tiež, že nebude váhať vyzabíjať aj 100-tisíc kriminálnikov a pochovať ich na manilskej pláži, pokiaľ to bude nutné.

    Podobne ako jeho americký „vzor“ Trump má Duterte základ v skupine verných voličov, ktorí nasledujú ním preferovaného kandidáta do boja proti politickému systému. Tento systém je podľa Duterteho a Trumpa konštantne skorumpovaný a riadený malou skupinou elít.

    - Reklama -