Odchod tureckého premiéra ohrozuje kancelárku Merkelovú

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová a turecký premiér Ahmet Davutoglu (Autor: SITA)

    Podľa novín ohrozuje odchod premiéra dohodu medzi Európskou úniou a Tureckom. Rovnako tak Davutoglov odchod ohrozuje vraj aj záchranu kancelárky Merkelovej pred potenciálnou fatálnou politickou pomstou.

    Aby podľa denníka dohoda medzi EÚ a Tureckom – ktorá je založená na princípe, že utečenci, ktorí sa dostali na grécke ostrovy, sa vrátia späť do Turecka – fungovala, musí Ankara dosiahnuť niekoľko cieľov. Európska únia krátkodobo zavedie bezvízový styk s Tureckom.

    Pôvodný text TU.

    “Predstavitelia EÚ sa obávajú, že sa Ankara odchýli od sľúbených reforiem,” uvádza tlač a poukazuje, že garanciu občianskych práv neprijíma turecký prezident Erdogan príliš ochotne.

    Paradoxom tiež je, že jeden z hlavných argumentov kancelárky Merkelovej v spore s vodcami skeptických krajín bol, že ústupky Turecku by mali posilniť proeurópsku frakciu v tureckej vláde. “Namiesto toho dohoda urýchlila kolaps jej (Merkelovej) hlavného spojenca v Turecku a vážne oslabila zástancov zbližovania sa s Európou. Prezident Erdogan uvidel v rastúcich úzkych vzťahoch Davutogla s Európskou úniou hrozbu. Rozkol medzi oboma politikmi sa zmenil v bitku, v ktorej premiér prehral,” uvádza tlač.

    - Reklama -