Írsky parlament odsúhlasil zotrvanie premiéra Kennyho vo funkcii

    0
    Írsky premiér, Enda Kenny (Autor: SITA)

    Opätovným zvolením Kennyho sa končí 70 dní trvajúca patová situácia po nerozhodných voľbách v Írsku, konštatuje agentúra AP.

    Šéfa strany Fine Gael podporilo v dnešnom hlasovaní 59 zo 158 členov parlamentu, ďalších 49 hlasovalo proti. Kennyho menšinová vláda, ktorá je v írskych pomeroch nezvyčajným úkazom, dokáže fungovať len vďaka podpore najsilnejšej opozičnej strany Fiana Fáil. Tá uzavrela po niekoľkých týždňoch rokovaní rámcovú dohodu s Fine Gael o riešení základných sporných otázok, dnešného hlasovania o premiérovi sa však zdržala.

    Kennyho Fine Gael vo voľbách z 26. februára získala v parlamente iba 50 kresiel, zatiaľ čo labouristi, ktorí boli predošlých päť rokov jej koaličnými partnermi, utrpeli zničujúce straty. Fine Gael okrem kompromisu s Fiana Fáil dosiahla i samostatné politické dohody s nezávislými zákonodarcami, z ktorých traja získali posty v novom Kennyho kabinete.

    Po parlamentných voľbách z 26. februára sa Írsko ocitlo v podobnej situácii ako Španielsko, kde sa v dôsledku oslabenia dominantných politických strán nepodarilo po voľbách zostaviť novú vládu. V Španielsku nedospeli k dohode ani štyri mesiace po voľbách, takže koncom júna by sa tam mali uskutočniť predčasné voľby.

    - Reklama -