Kollár má v kandidatúre Lajčáka na post šéfa OSN jasno. Dal mu ultimátum. Je to buď, alebo…

    0
    Boris Kollár (Autor: SITA)

    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák je považovaný za profesionálneho diplomata, ktorý vedie svoj rezort už dlhšie. Konkrétne, tretie volebné obdobie. Podľa šéfa strany Sme rodina Borisa Kollára síce Lajčák nie je členom vládnej strany Roberta Fica, je ale považovaný za jej súčasť doma aj v zahraničí. Vyjadril svoj názor Kollár pre Konzervativnyvyber.sk a dodal že „ jeho činnosť je pre Slovákov v zahraničí prakticky neviditeľná, ak už nie priamo škodlivá“.

    Kollár Lajčákovi vyčíta, že sa jeho rezort dostatočne neangažoval v známych kauzách krádeží detí v Anglicku alebo Nórsku a pokračoval, že v súčasnosti Slovensko vedie dramatický spor s Európskou úniou o právo kontroly migrácie, kde podľa predsedu Sme rodina bude potrebné, aby nás Lajčák zastupoval na dennej báze v prípade, ak nechceme, aby o zložení obyvateľov a kultúre v krajine rozhodovali bruselskí inžinieri. V tomto konflikte bude musieť Lajčák podľa slov Kollára najviac vystupovať voči krajinám, ktorých podporu bude potrebovať pri kandidatúre na post šéfa OSN.

    Práve v tomto vidí Kollár u Lajčáka konflikt záujmov. „Vzhľadom na osobné skúsenosti s jeho rezortom by bolo zotrvanie Lajčáka vo funkcii ministra zahraničia do neba volajúcim konfliktom záujmov, v ktorom by hrozilo, že Slovensko v kľúčovom spore nasledujúceho obdobia nebude zastupovať ako patriot, ale ako človek, ktorý musí zvažovať aj osobné ambície,“ vyjadril sa Kollár a dodal, že „hnutie Sme rodina nepodporí kandidatúru Miroslava Lajčáka na post Generálneho tajomníka OSN“. V prípade, že Lajčák bude kandidovať na post šéfa OSN, bude hnutie Sme rodina žiadať jeho rezignáciu na poste ministra zahraničných vecí.

    Korunný princ Smeru a podpredseda vlády Robert Kaliňák zdôraznil, že Miroslav Lajčák má v otázke kandidatúry na post generálneho tajomníka OSN jeho absolútnu podporu. Viac sme o téme písali TU.

    - Reklama -