Z tohto prieskumu verejnej mienky kancelárka Merkelová radosť mať nebude

    0
    Čítanie z Koránu pri modlitbách (Autor: SITA)

    Nemecká vláda spolufinancuje desiatky neziskových organizácií, ktoré sa pohybujú v oblasti “integračného biznisu”. Cieľom mnohých projektov je okrem iného posilniť sociálne väzby medzi väčšinovou nemeckou populáciou a moslimskou menšinou. Ako však ukazuje prieskum verejnej mienky realizovaný spoločnosťou YouGov pre tlačovú agentúru DPA, snaha vlády a neziskoviek medzi obyčajnými Nemcami príliš veľké pochopenie nenachádza.

    Prieskum sa uskutočnil medzi 25. a 27. aprílom na reprezentatívnej vzorke 2020 ľudí. Jeho cieľom bolo zistiť, ako sa Nemci pozerajú na islam a svojich moslimských spoluobčanov. Takmer dve tretiny z oslovených respondentov uviedli, že žiadneho moslima osobne nepoznajú. Také vysoké číslo podľa expertov signalizuje, že v Nemecku existujú dve paralelné spoločnosti, ktoré nežijú spolu, ale skôr vedľa seba. Priaznivejšia je situácia medzi mladými Nemcami, takmer polovica z nich uviedla, že so svojimi moslimskými rovesníkmi sa pravidelne stýka.

    Ako uvádza The Local, počet moslimských priateľov podľa prieskumu úzko súvisí s úrovňou vzdelania. Medzi vysokoškolákmi bolo číslo najvyššie – 42 % z nich uviedlo, že sa s moslimami priatelí, zatiaľ čo u osôb s nižším vzdelaním to bolo len 28 %. “Tento trend ukazujú aj naše vlastné prieskumy. Ľudia s vyšším vzdelaním sú všeobecne viac otvorení voči stretávaniu sa s rozdielnou kultúrou a zvyklosťami. To isté platí aj o ľuďoch s vyššími príjmami,” uviedla Cornelia Schuová z German Foundations for Integration (SVR).

    Prieskumy tiež ukázali, že priemerný Nemec veľa informácií o islame nemá. Viac ako päťdesiat percent oslovených nemoslimov pripustilo, že netuší, čo je hlavnou náplňou islamu. Pätina z nich potom konštatovala, že o islame nevie vôbec nič. Viac ako osemdesiat percent respondentov ďalej uviedlo, že nikdy neboli v mešite, hoci tie od roku 1997 pravidelne usporadúvajú dni otvorených dverí v snahe otvoriť sa väčšinovej nemeckej populácii.

    Prieskumu sa zúčastnili aj nemeckí moslimovia, ktorí vedia o kresťanstve predsa len viac ako Nemci o islame. Takmer sedemdesiat percent z nich sa vyjadrilo, že majú dobré alebo veľmi dobré znalosti o kresťanstve. “V Nemecku v súčasnosti žijú asi štyri milióny moslimov, väčšina z nich do krajiny prišla v druhej polovici minulého storočia. Len dve percentá nemeckých moslimov žijú v bývalom NDR,” píše The Local.

    - Reklama -