Poplach v Nemecku. AfD sa doťahuje na sociálnych demokratov

    0
    Ilustračné foto: nemecká vlajka (Autor: Wikipedia)

    V stredu publikovali nedeľný prieskum nemeckých volebných preferencií od spoločnosti Infratest DIMAP, ktorá spolupracuje napríklad s televíziou ARD. Zozbierané dáta ukazujú, že AfD by volilo 15 % opýtaných, 14 % v bývalých západných a 21% v bývalých východných spolkových krajinách, zatiaľ čo SPD od roku 2005 spadla z 35 % na súčasných 20 %. CDU Angely Merkelovej by volilo 33 % opýtaných.

    Súbežne zverejnili aj prieskum zisťujúci postoje k terorizmu a islamu objednaný denníkom Bild v spoločnosti Insa. Podľa neho len 22 % Nemcov je presvedčených, že islam patrí do ich krajiny, zatiaľ čo 61 % sa domnieva, že islam do Spolkovej republiky nepatrí.

    Prieskum ukázal, že postoje nemeckej verejnosti sa medziročne výrazne pritvrdili. Podobný výskum v januári 2015 zistil, že s tvrdením “islam do Nemecka patrí” súhlasilo 37 % respondentov, zatiaľ čo 47 % nesúhlasilo. Kategorické odmietanie islamu zjemňuje postoj k jednotlivým nemeckým moslimom, o ktorých si takmer polovica opýtaných myslí, že do krajiny patrí, zatiaľ čo 30 % nechce v Nemecku ani tých. Až 49 % opýtaných vyjadrilo obavu z “islamizácie” Nemecka, zatiaľ čo 39 % sa jej nebojí.

    Celý text nájdete TU.

    - Reklama -