Figeľ sa svojho teplého miestečka predsa len dočkal. Má ho však len na rok

    0
    Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

    „Sloboda náboženského vyznania alebo presvedčenia je jedným zo základných práv, na ktorých stojí Európska únia. Ochrana a podpora tejto slobody vo vnútri aj mimo EÚ je pre neustále prenasledovanie náboženských a etnických menšín ešte dôležitejšia. Verím, že Ján Figeľ, náš osobitný vyslanec, nám pomôže v tom, aby bolo naše úsilie sústredenejšie a postará sa o to, aby sa tejto dôležitej záležitosti venovala náležitá pozornosť,“ uviedol šéf Komisie. 

    Európsky parlament túto iniciatívu podporuje a žiadal o jej uskutočnenie vo svojom uznesení zo 4. februára. Vzhľadom na význam podpory a ochrany slobody náboženského vyznania alebo viery mimo EÚ v kontexte dialógu Európskej únie s tretími krajinami a jej programov pomoci určeným týmto krajinám, bude osobitný vyslanec pôsobiť ako osobitný poradca komisára pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Nevena Mimicu. Jednoročný mandát je možné obnoviť. 

    Figeľ má rozsiahle skúsenosti v oblasti európskych a medzinárodných záležitostí. V rokoch 2004 až 2009 pôsobil ako európsky komisár pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež a od roku 2010 do roku 2012 bol prvým podpredsedom vlády Slovenskej republiky. V rámci svojich úloh Figeľ predloží správu v kontexte prebiehajúceho dialógu medzi Komisiou a cirkvami a náboženskými združeniami alebo spoločenstvami, ktorý vedie prvý podpredseda Komisie Frans Timmermans.

    - Reklama -