Prezident ignoruje žiadosť novinárov o ospravedlnenie, vyzval na jednotu

    0
    Abdel Fattah el-Sisi, egyptský prezident (Autor: SITA)

    V stredu syndikát vyhlásil, že prestane v novinách tlačiť meno ministra vnútra Magdího Abdal-Ghafúra a bude zverejňovať jeho snímky v negatívnej podobe na protest proti zatknutiu dvoch žurnalistov počas zásahu v sídle novinárskeho syndikátu. Podľa svedkov polícia v nedeľu vtrhla do syndikátu a zatkla v ňom dvojicu žurnalistov, ktorí údajne podnecovali k protivládnym demonštráciám.

    Ľudskoprávne organizácie v Egypte v uplynulých mesiacoch čoraz častejšie obviňovali políciu zo zneužívania moci, čo vláda popiera. Sísí dnes vyzval na jednotu národa, ale spor vôbec nespomenul.

    Nemusíte sa báť, pokým zostaneme jednotní,“ povedal v televíznom príhovore k národu počas slávnosti v egyptskej Západnej púšti. Vlani sa Sísí verejne ospravedlnil právnikom po tom, ako jeden policajt fyzicky napadol jedného z nich.

    Egyptskí žurnalisti pohrozili generálnym štrajkom, ak nebudú ich požiadavky v uvedenom incidente splnené.

    Väčšina egyptských novín dnes v rámci protivládneho protestu vyšla s negatívnymi snímkami ministra vnútra a s čiernym pásom na titulnej stránke. Niektoré z týchto novín v minulosti neochvejne podporovali Sísího, ktorý je vo funkcii od roku 2014.

    Pracovníci syndikátu novinárov povedali, že policajná razia bol najhorší útok úradov na syndikát od jeho založenia pred 75 rokmi. V minulých rokoch bol syndikát novinárov ohniskom protivládnych demonštrácií v Egypte.

    - Reklama -