Zdá sa, že Tomanová má zlé obdobie už za sebou. Pozrite sa, čo ju zamestnáva najnovšie

    0
    Exministerka a exposlankyňa NR SR Viera Tomanová (Autor: SITA)

    Viera Tomanová sa ako komisárka pre deti podieľa na ochrane práv detí, riadi sa pri tom Dohovorom o právach dieťaťa, ako aj inými medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovensko viazané. Prípady alebo situácie, v ktorých môže pomôcť, jej vyplývajú zo zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím z roku 2015. Do účinnosti vstúpil vlani 1. septembra. Dieťa sa môže na svoju komisárku obrátiť buď priamo alebo prostredníctvom inej osoby aj bez vedomia rodiča, opatrovníka alebo inej osoby, do starostlivosti ktorej je zverené.

    Vieru Tomanovú vo svojej funkcii už sprevádzal jeden problém, a tým je detský domov Peto v Bratislave, ktorý spravuje jej dcéra Petronela. Podľa poslankyne z SaS Natálie Blahovej a podpredsedníčky Národnej rady SR Lucie Nicholsonovej (SaS) porušujú v detskom domove práva detí, a to podľa poslankýň v prípade neumiestňovania malých detí do profesionálnych rodín. 

    Pre situáciu v detskom domove Peto zasadla na podnet oboch poslankýň aj akreditačná komisia ministerstva práce. Podmienky v detskom domove začalo následne kontrolovať ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Ako informovala riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa ústredia práce Jana Lukáčová, kontrolná skupina nezistila v detskom domove porušovanie práv dieťaťa ani žiadne iné nedostatky v starostlivosti o deti. 

    Kontrola v domove Peto bola od 10. februára do 31. marca a bola zameraná na dodržiavanie zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele. Na začiatku kontroly bolo v domove 14 detí, a to päť na pobyte u budúcich náhradných rodičov, v samostatnej skupine ďalších päť. Z nich boli štyri deti od štyroch do desiatich rokov, konkrétne dve dvojice súrodencov a ďalšie trojročné dieťa, ktoré do domova prišlo 20. januára s cieľom umiestniť ho do mesiaca do profesionálnej rodiny. V profesionálnej rodine boli na začiatku kontroly štyri deti. Ku koncu kontroly bolo päť detí na pobyte u budúcich náhradných rodičov, štyri deti boli v samostatnej skupine a ďalších päť u profesionálnych rodičov. 

    Detský domov Peto, ktorý sídli na Prokopovej 43 a 45 v Bratislave, má akreditáciu od akreditačnej komisie rezortu práce do 16. augusta 2013, najskôr s kapacitou 12 detí, neskôr bola rozšírená na 16 detí. Prvé dieťa do domova umiestnili 29. júla 2015. Na začiatku kontroly ústredia práce pracoval v domove jeden odborný tím zložený z jedného sociálneho pracovníka a jedného psychológa, v samostatnej skupine bolo šesť vychovávateľov a pomocných vychovávateľov a v domove pôsobili v tom čase aj traja profesionálni rodičia.

    - Reklama -