Pokuty za neprijatie utečencov: Vieme, aký bude účet pre Slovensko

    0
    Peniaze, ilustračné foto (Autor: SITA/AP)

    Pre niektoré členské štáty Únie, ktoré sa stavajú na odpor voči povinnému prijímaniu utečencov, podobne ako Slovensko, môže opatrenie Bruselu znamenať stovky miliónov eur na pokutách. Na opatrení sa Európska komisia dohodla ešte v pondelok, ale medzi členskými krajinami v tomto smere ani zďaleka nepanuje zhoda.

    Viacerí odborníci tvrdia, že pokuty sú jednou z najproblematickejších zmien dublinských azylových regulácií. Tie umožňujú severnejšie položeným štátom EÚ deportovať utečencov do tých krajín Únie, ktoré ich zaregistrovali ako prvé. Zväčša ide o krajiny na juhu Európy, ako sú Taliansko, Španielsko či Grécko, kde utečenci pristávajú na lodiach dennodenne.

    Počítanie migrantov

    Odmietnuť migrantov by podľa plánov z dielne Európskej komisie nemuselo byť už len tak. Pokuty štvrť milióna eur za jediného neprijatého migranta sú tŕňom v oku viacerých členských štátov, ktoré sa postavili aj proti samotným kvótam. Medzi tieto krajiny patrí aj Slovensko spolu s Poľskom, Rumunskom či Maďarskom a najnovšie sa pridali aj pobaltské štáty.

    Pokuty budú ešte predmetom vyjednávania, ale zdroj blízky rokovaniam pre denník Financial Times potvrdil, že „objem príspevkov sa môže meniť, ale cieľom je, aby sa to javilo ako sankcie“.

    V prípade, že by 250-tisíceurové pokuty za neprijatie každého migranta napriek odporu niektorých členských štátov prešli, znamenalo by to pre odporcov kvót obrovské výdavky. Slovensku prisúdili podľa tohtoročných kvót 802 migrantov. To znamená, že ak by sme neposkytli azyl ani jedinému z nich, hrozila by nám pokuta viac ako 200-miliónov eur.

    To však nie je všetko, pretože podľa kvót, ktoré Slovensko napadlo na medzinárodnom súde, by sme ešte na budúci rok mali prijať ďalších vyše 600 azylantov. Odmietnutie všetkých utečencov, ktorých nám chce Brusel do roku 2017 nanútiť, by tak dokopy stálo štátnu pokladnicu viac ako 350-miliónov eur. 

    Oveľa horšie by na tom bolo Poľsko, ktorému Brusel nadiktoval postarať sa o 6 500 utečencov. Ich neprijatie by Varšavu stálo viac ako jednu miliardu 600-miliónov eur. Nášho južného suseda, Maďarsko, by zase odmietnutie, kvótami prisúdených 1 294 migrantov, vyšlo na niečo vyše 323 miliónov eur.

    V záujme EÚ

    Zástupcovia Európskej komisie napriek kritike zo strany niektorých štátov tvrdia, že podobné páky sú nutné, aby sa krajiny začali aktívne podieľať na prerozdeľovaní migrantov z tých najviac vyťažených krajín. V rámci presídľovania na základe povinných kvót chce EÚ za dva roky presťahovať 160-tisíc utečencov, ktorí už sú v niektorej z južne položených krajín Európy.
    Najväčšie problémy predstavuje vlna migrantov pre Grécko. Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) pristálo za prvé dva mesiace tohto roka pri gréckych brehoch vyše 100-tisíc ľudí hľadajúcich azyl. Len pre porovnanie, do Talianska ich za rovnaké obdobie prišlo iba niečo viac než 7 500.

    Podľa EK je najmä pre vyťaženie niektorých krajín migračnou krízou potrebné, aby sa migranti prerozdelili do ostatných krajín Únie podľa výkonu ekonomiky. „Počas tejto krízy sme videli, že sa viacero štátov dostalo pod neuveriteľný tlak, pre nedostatky súčasného systému, ktorý nebol vytvorený tak, aby sa dokázal vyrovnať so situáciou tohto druhu,“ uviedol podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans pre denník Politico.

    - Reklama -