Britskí vyšetrovatelia: Let MH17 zostrelili pomocou ruského zariadenia

    0
    Ukrajinskí separatisti sprevádzajú vyšetrovateľov po mieste havárie letu MH17 (Autor: SITA)

    Mobilné odpaľovacie zariadenie, ktoré videli na východe Ukrajiny 17. júla 2014 krátko pred zostrelením lietadla, bolo určite ruské, a nie ukrajinské, uvádza sa v dnes zverejnenej správe. Pri zostrelení letu MH17 prišlo o život všetkých 289 cestujúcich a členov posádky.

    V záverečnej správe vyšetrovateľov Holandskej rady pre bezpečnosť (OVV), zverejnenej vlani v októbri, sa uvádza, že lietadlo zničila raketa protilietadlového systému sovietskej výroby Buk. Ukrajina uviedla, že takéto rakety majú Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny. Moskva naopak tvrdí, že nimi disponujú aj ukrajinské jednotky a na východe Ukrajiny neboli nikdy nasadení ruskí vojaci.

    Skupina Bellingcat okrem iného uvádza, že vďaka fotografiám, ktoré zverejnili ruskí vojaci na sociálnych sieťach, sa jej podarilo jednoznačne určiť, o aké vozidlo s odpaľovacím zariadením išlo. Dodala, že výsledky vyšetrovania odovzdala holandským orgánom. V druhom polroku sa očakávajú závery oficiálneho vyšetrovania, ktoré by malo priniesť odpoveď na otázku, kto je za zostrelenie lietadla zodpovedný.

    Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpur sa zrútil 17. júla 2014 v oblasti východnej Ukrajiny ovládanej proruskými separatistami. Medzi 298 ľuďmi na palube, ktorí pri nešťastí zahynuli, bolo 196 Holanďanov.

    - Reklama -