Fórum žien rokuje v Jordánsku. Kto na nej zastupuje Slovensko? Budete prekvapení

    0
    Profesorka sociológie a bývalá premiérka Iveta Radičová (Autor: SITA)

    Slovenská expremiérka Iveta Radičová sa nachádza v Jordánsku na stretnutí najvýznamnejších političiek sveta. Radičová je jednou z 58 členiek medzinárodného združenia ženských líderiek sveta Council of Woman World Leaders (CWWL), ktorého hlavným cieľom je podľa slov expremiérky: „Skúsiť pomáhať a mobilizovať k spoločným aktivitám. Spolu so Svetovým ekonomickým fórom realizujeme konkrétne kroky, napríklad humanitárnu pomoc v kritických regiónoch, stáže pre študentov na špičkových pracoviskách vo svete, zameraných na dobré vládnutie, životné prostredie či verejné zdravotníctvo,“ objasnila.

    Do úzkeho elitného klubu patria súčasné i bývalé premiérky, prezidentky a ministerky z celej planéty. Hosťujúcou krajinou medzinárodnej konferencie je Jordánsko. Ako píše Aktuálne.sk, na samite sa budú preberať dve hlavné témy. Prvou je postavenie žien-političiek na Strednom východe a v krajinách severnej Afriky. Druhou témou je otázka utečencov a postupy, ktoré im majú pomôcť pri integrácii v krajinách, do ktorých utekajú.

    Podľa slov profesorky sociológie Radičovej, ak chceme vyriešiť problém s utečencami v Európe, mali by sme ho najskôr riešiť v Sýrii a jej okolí, keďže sa tu občianska vojna nekončí. „Zmyslom nášho rokovania je rozvinúť postupy, ako integrovať utečencov a migrantov v prijímajúcich okolitých krajinách. UNHCR, mimovládne organizácie, ale aj samotní vládcovia týchto krajín nás oslovili, prizvali a vyzvali k takejto pomoci. Verím, že sa nám to podarí. Musí,“ nádeja sa expremiérka.

    - Reklama -