Propaganda. Tereza Spencerová k novým obvineniam týkajúcich sa Sýrie

    0
    Dnešná Sýria (Autor: Facebook Terezy Spencerovej)

    Už v pondelok v texte pre server Literarky.cz napísala, že Spojené štáty podporujú teroristov z al-Káidy a budú to len ťažko obhajovať. Ukazuje sa to okrem iného aj tým, že sýrske mesto Aleppo z veľkej časti ovládal front an-Nusrá, ktorý je vnímaný ako odnož al-Káidy, a Američania sa snažili prinútiť ruských a sýrskych vojakov, aby na mesto neútočili. Nevyšlo to.

    „Ako som písala v zatiaľ poslednom texte o Aleppe, prehrávame (my Západ) na celej čiare, a tak treba al-Káidu obhajovať prostredníctvom protiasadovskej kampane, ktorá zakryje to naše najhoršie… No a dnes sa do toho pustili aj české médiá… Je smiešne, že zdroj, teda Sky News, počíta s tým, že v Európe či USA vie po arabsky len pár ľudí, a keď už vedia, tak im aj tak nikto neuverí, moslimom zradným teroristickým, takže na základe ,dokumentov‘ od (dnes už prevažne islamistickej) Slobodnej sýrskej armády tvrdia, že Asad spolupracuje s Daešom,“ napísala na sociálnej sieti Facebook analytička Spencerová.

    Naša propaganda začína byť taká stupídna, až má z toho človek strach, píše Spencerová

    Autorka sa ďalej odvoláva na český preklad článku televízie Sky News, ktorý nájdeme na serveri Aktualne.cz. Práve tento server priniesol 3. mája správu o tom, že sýrsky prezident-diktátor začal spolupracovať s Islamským štátom na oslobodení historického klenotu uprostred púšte – mesta Palmýra. Ale nielen na tom. Podľa Sky News má spolupráca Bašára Asada s islamistami dlhodobejší ráz. Televízia však zároveň upozorňuje, že informácie o spolupráci sýrskeho prezidenta s Islamským štátom získala od dezertérov Islamského štátu a ich pravosť sa dá len ťažko overiť. Najnovšiu várku ručne písaných rozkazov islamistov sa dokonca nepodarilo overiť vôbec. Zatiaľ.

    Spencerová podrobuje dokumenty Sky News ostrej kritike: „…a ,potvrdzuje‘ to ,dokumentom‘ s anglickým prekladom, ale ten je len ,selektívny‘, lebo celý text znie: ,Pripraviť (zbrane) a dodať ich do Kalamunu pre potreby bratov na bombardovanie pevností Rafidov a Nusajrov‘, čo sú však hanlivé výrazy pre šiítov a alavitov, teda ,bašárovcov‘… Tá naša propaganda začína byť taká stupídna, až má z toho človek strach, aká Lochnesska vykukne zajtra…“

    - Reklama -