V Srbsku prebiehajú opakované voľby. Hlasuje v nich zhruba 20-tisíc voličov. V hre je 25 kresiel v parlamente

    0
    Srbská zástava (Autor: APL)

    Srbská volebná komisia anulovala výsledky predčasných parlamentných volieb z 24. apríla v 15 volebných miestnostiach v reakcii na sťažnosti z vládneho i opozičného tábora. 

    Dnešné hlasovanie rozhodne o obsadení desiatich percent kresiel v 250-člennom parlamente. Volebné miestnosti sú otvorené od 07.00 h do 20.00 h SELČ. Prvé výsledky sa očakávajú krátko po skončení hlasovania, informovala agentúra DPA. 

    Opakované voľby môžu napriek malému rozsahu ovplyvniť celkové výsledky a rozloženie politických síl v parlamente: konkrétne to, akou výraznou parlamentnou väčšinou bude disponovať vládnuca strana premiéra Aleksandara Vučiča. 

    Podľa doposiaľ zverejnených predbežných výsledkov získala Vučičova Srbská pokroková strana (SNS) 138 poslaneckých kresiel – výrazne menej, než v predchádzajúcich voľbách. 

    V prípade, ak sa vďaka opakovaným voľbám dostane do parlamentu aj ultrapravicové hnutie Dveri, príde Vučičova strana o sedem mandátov. SNS by naopak pomohlo, ak by pod prahom zvoliteľnosti zostala strana exprezidenta Borisa Tadiča – v takomto prípade by mohla celkovo obsadiť až 145 kresiel. 

    Konzervatívny premiér Vučič inicioval vypísanie volieb dva roky pred riadnym termínom, aby si zaistil dostatok času a politickej podpory pre prístupové rokovania s EÚ a presadzovanie reforiem.

    - Reklama -