Americké firmy chcú regulovať európsky trh, partnerstvo medzi USA a EÚ im to umožní. V stávke sú potraviny, zdravie aj životné prostredie

    0
    Demonštrant proti TTIP v Berlíne (Autor: SITA)

    Podľa textov, ku ktorým sa dostali aktivisti z Greenpeace, sú medzi predstaviteľmi USA a EÚ vážne názorové rozdiely. Nezhodnú sa napríklad pri ochrane životného prostredia, strojárstve, poľnohospodárstve, či dokonca kozmetickom priemysle. V týchto oblastiach by Únia musela podľa denníka The Guardian porušiť vlastné pravidlá.

    Všetko je inak

    Barack Obama minulý týždeň po dvanástom a trinástom kole rokovaní uviedol, že verí v „dosiahnutie dohody“, ale teraz sa zdá, že je všetko inak. Časti interných dokumentov z rokovaní o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP), ku ktorým sa dostali aktivisti z Greenpeace, dokazujú, že niektoré názory vyjednávačov USA a EÚ sú nezlučiteľné.

    Napríklad spolupráca v oblasti strojárstva je v uniknutých materiáloch „charakterizovaná pokračujúcou neochotou zo strany USA prispieť do tohto sektora“.

    Problém nastáva aj pri testovaní kozmetiky na zvieratách, ktoré je v EÚ zakázané. „Diskusia o kozmetike zostáva veľmi zložitá a rozsah spoločných cieľov je značne obmedzený. Prístupy EÚ a USA zostávajú nezlučiteľné a problémy s prístupom na európsky trh pretrvávajú,“ píše v jednej z interných poznámok vyjednávač EÚ.

    Podobné ťažkosti ako v spomínaných odvetviach môžu podľa aktivistov z Greenpeace nastať aj v oblasti ochrany verejného zdravia, ak bude USA ďalej tlačiť na zmierňovanie regulácií.

    Chcú ovládnuť európsky trh

    Verejne dostupné dokumenty, ktoré sa týkajú TTIP, hovoria o masívnom obrannom mechanizme Európskej únie. Ten by mal Bruselu zaručiť právo na vytvorenie a regulovanie systému, pomocou ktorého by EÚ vznášala námietky proti americkým návrhom. Háčik je však v tom, že žiadny takýto systém sa v interných dokumentoch z rokovaní nespomína.

    Podľa aktivistov hrozí, že sa zmiernia európske pravidlá, čo povedie k zásahom zo strany Spojených štátov. „Tieto uniknuté dokumenty nám poskytujú jedinečný pohľad na rozsah požiadaviek USA na zníženie ochrany zdravia a životného prostredia v Európskej únii, ktoré sú súčasťou TTIP. Postoj Európskej únie je zlý a postoj USA je hrozný,“ tvrdí riaditeľ európskej pobočky Greenpeace Jorgo Riss.

    Spojené štáty navyše žiadajú, aby mali americké firmy možnosť zasahovať do regulačných procesov v Európskej únii rovnako ako európske spoločnosti. Získali by tak širokú škálu možností, ako ovplyvniť pravidlá EÚ vo svoj prospech.

    Takéto možnosti zaručené americkým firmám v Transatlantickom partnerstve (TTIP) by vraj znamenali veľké problémy pri schvaľovaní európskej legislatívy. „Pred tým, ako by Európska únia schválila akýkoľvek regulačný zákon, musela by prejsť zložitým zdĺhavým procesom, v ktorom by musela americkej strane dokázať, že žiadne dobrovoľné opatrenia alebo uvoľnenejšie regulácie neboli možné,“ dodal Riss z európskej pobočky Greenpeace.

    Zásah do potravinárstva

    Nezhody medzi EÚ a USA podľa uniknutých informácií pretrvávajú aj v odvetví poľnohospodárstva. Práve v tejto oblasti, mimoriadne citlivej pre ochrancov životného prostredia a verejného zdravia, Spojené štáty navrhujú, aby mali firmy väčšie slovo pri vytváraní regulácií. Spor sa vedie najmä o používanie niektorých druhov pesticídov.

    Americké návrhy na využitie chemikálií v poľnohospodárstve obsiahnuté v TTIP bude skúmať Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo pri OSN. Ochrancovia životného prostredia však tvrdia, že tento úrad sa riadi veľmi uvoľnenými pravidlami a je ovplyvnený korporáciami. Medzinárodné delegácie Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo navyše často vedú zástupcovia veľkých nadnárodných spoločností, ako sú napríklad Nestlé či Coca-Cola.

    Nepadlo posledné slovo

    Snahy zasiahnuť do európskych pravidiel sa nepozdávajú Francúzsku, ktoré sa vyhráža zmarením dohody v prípade, ak by sa mala dotknúť aj oblasti poľnohospodárstva. Podľa kancelárie francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda je Paríž odhodlaný obraňovať viaceré princípy a chce byť „extrémne obozretný“ v prípade poľnohospodárstva, pretože práve jeho budúcnosť je podľa Elyzejského paláca v stávke.

    Hollande uviedol, že pozorne sleduje návrh na Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo, ale povie jasné nie „akémukoľvek návrhu, ktorý by uvrhol (francúzske) poľnohospodárstvo do ťažkostí“. Francúzsky prezident pripomína, že Paríž chce obchodné vzťahy založené na princípoch, ku ktorým patrí aj dodržiavanie pravidiel ochrany životného prostredia.

    Európska únia zatiaľ na návrhy Spojených štátov obsiahnuté v internom dokumente TTIP neprikývla, ale ani nevzniesla v spomínaných oblastiach žiadne námietky. Ešte začiatkom roka európska komisárka pre obchod Cecília Malmströmová sľubovala, že EÚ „bude obraňovať opatrný prístup k reguláciám v Európskej únii, či už v TTIP, alebo iných dohodách“.

    Napriek sľubom eurokomisárky sa o žiadnej ochrane európskeho regulačného systému v TTIP nehovorí ani na jedinej z takmer 250 stránok dokumentu, o ktorom sa stále vyjednáva. Európska únia návrhy USA ešte neodobrila, ale podľa uniknutých informácií proti nim ani nepodala námietky.

    Protesty proti TTIP

    Na rozdiel od Európskej únie, ktorá podľa informácií aktivistov z Greenpeace proti snahám USA nenamietala, sa Európania stavajú na odpor a podpis Transatlantického partnerstva odmietajú nahlas v uliciach s transparentmi v rukách. Kritici TTIP tvrdia, že prinesie viac nevýhod ako výhod a aj z tých mála výhod budú čerpať najmä Spojené štáty.

    Protesty aktivistov proti plánovanému Transatlantickému partnerstvu sa množia po celej Európe a stránku s názvom „Stop TTIP“ podporujú takmer 3 milióny 500-tisíc ľudí po celej Európskej únii, ktorí tvrdia, že dohoda poškodí práve starý kontinent, a preto ju odmietajú. Kritici protestných pochodov a snáh o zastavenie TTIP tvrdia, že ľudia nesúhlasia len preto, že nemajú dostatok informácií. Nedávno vyšli do ulíc Nemci, ktorí protestovali proti TTIP ešte pred začiatkom návštevy Baracka Obamu v Berlíne.

    VIDEO Protesty v Berlíne pred návštevou Baracka Obamu

    - Reklama -