Beblavý presadzuje právo na škôlku od troch rokov

    0
    Katarína Macháčková a Miroslav Beblavý (Autor: SITA)

    „Súčasná situácia v obciach a mestách SR totiž zákonným zástupcom nedáva záruku, že o ich dieťa bude v čase, keď má tri až šesť rokov, adekvátne postarané. Podľa medializovaných informácií totiž obce a mestá nezriedka zamietnu stovky žiadostí o prijatie do materských škôl, čo so sebou prináša mnoho problémov, počet neuspokojených žiadostí je približne 7 000,“ argumentujú Beblavý, Macháčková a Petrík. Nezaradení poslanci pripomínajú, že kým zákonní zástupcovia nenájdu dostatočne zodpovednú osobu, ktorej by dieťa zverili, sú nútení obmedzovať svoju činnosť v zamestnaní, čo má negatívne dôsledky na rodinný rozpočet.

    „Zákonom sa preto navrhuje dať rodičom istotu, že obec pre deti miesto v materskej škole alebo detskej skupine zabezpečí, a ak nie, tak im ako náhradu poskytne aspoň finančnú pomoc vo výške rodičovského príspevku. O deti bude môcť byť postarané od ich troch rokov a až do začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky,“ vysvetľujú Beblavý, Macháčková a Petrík.

    V procese umiestňovania detí do predškolskej starostlivosti predpokladá návrh zákona zapojenie nielen zo strany obcí, ale aj súkromných subjektov. „V niektorých menších obciach totiž vzhľadom na demografickú krivku nebude potrebné budovanie nových zariadení, ale postačovať bude využívanie kapacít súkromných a cirkevných škôl či v budúcnosti nimi zriadených detských skupín,“ konštatujú predkladatelia.

    Nové právo pre zákonných zástupcov a nové povinnosti pre obce si podľa opozičných zákonodarcov vyžiadajú zvýšené finančné náklady, vzhľadom na zmeny v demografickom vývoji presnú výšku nie je možné kvantifikovať. Na to, aby obce mohli svoje povinnosti splniť, je podľa poslancov potrebná zmena zákona o financovaní základných a stredných škôl a školských zariadení. Obce a s ich súhlasom aj neštátni zriaďovatelia sa po zmene zákona budú môcť uchádzať o poskytnutie účelovo viazaných finančných prostriedkov na kapitálové výdavky súvisiace s mimoriadnymi nákladmi na zabezpečenie predškolskej starostlivosti.

    Hlavným kritériom pri poskytovaní týchto finančných prostriedkov bude celková mesačná suma príspevku na predškolskú starostlivosť. Ten bude musieť obec poskytnúť zákonným zástupcom v prípade, že umiestnenie dieťaťa nezabezpečí. „V súlade so zásadou transparentnosti sa pridelené finančné prostriedky a ich výška budú zverejňovať na webovom sídle Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR,“ uzatvárajú Beblavý, Macháčková a Petrík. Návrh zároveň predpokladá prijatie samostatného zákona týkajúceho sa zabezpečenia starostlivosti pre deti v detskej skupine. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.

    - Reklama -