Prieskum, ktorý imigrantov nepoteší. Takto sa na nich pozerajú Nemci a Francúzi

    0
    Moslimské ženy. Ilustračné foto (Autor: ReproFoto: Youtube)

    Prieskum, objednaný vplyvným pravicovým denníkom Le Figaro, realizovala spoločnosť IFOP v Nemecku a Francúzsku a v oboch krajinách sa ho zúčastnilo približne po tisíc respondentov. Islam v očiach obyvateľov v oboch krajinách nemá príliš dobrý imidž. Vo Francúzsku si myslí 47 % oslovených respondentov, že islam vážne ohrozuje identitu ich krajiny. Podobnej mienky je potom 43 % Nemcov. Takmer dve tretiny respondentov vo Francúzsku a viac ako 50 % Nemcov potom uviedlo, že sa islam podľa ich mienky stal až príliš vplyvným a viditeľným.

    Ako pripomína spravodajský server France24, rovnaký prieskum prebehol už pred šiestimi rokmi, keď za hrozbu pre národnú identitu označilo islam 43 % Francúzov a ešte o dvanásť percent viac ich poukazovalo na to, že islam je príliš viditeľnýNové údaje o narastajúcich obavách Francúzov z islamu prichádzajú po sérii teroristických útokov v Paríži, pri ktorých zahynulo 147 ľudí,“ uvádza France24 a cituje prezidenta Francúzskej rady moslimského vyznania Anouara Kbibecha, podľa ktorého prieskum potvrdzuje, že si ľudia, bohužiaľ, spájajú dohromady islam a terorizmus.

    Celý text v angličtine máte k dispozícii TU.

    Zhoršenie vnímania islamu francúzskou verejnosťou však podľa riaditeľa výskumnej spoločnosti IFOP Jeroma Fourqueta nie je ovplyvnené len nedávnymi teroristickými útokmi: Táto skutočnosť nie je jediným faktorom, ktorý výsledky prieskumu ovplyvnil, hoci teroristické útoky iste imidž islamu značne pošramotili. Okrem toho sme však svedkami všeobecného odporu francúzskej spoločnosti k islamu aj bez týchto jeho prejavov. Odpor voči islamu je dlhodobo viditeľný u voličov Národnej fronty i ďalších pravicových strán. Novo sa však tento trend objavuje aj medzi voličmi socialistických strán.

    Tiež veľa ľavicových voličov sa domnieva, že francúzska vláda a úrady čelia hrozbám islamu laxným spôsobom. K ich narastajúcemu odporu voči islamu prispieva tiež zostrujúca sa rétorika socialistického premiéra Manuela Vallsa, ktorý nedávno volal po zákaze nosenia moslimských šatiek v univerzitách. Ľavica je však v tomto bode značne rozdelená. Časť ľavice sa prebúdza a chce presadzovať viac sekularizmu voči čoraz viac dominujúcemu islamu. Tieto tendencie socialistický premiér tiež reflektuje,“ mieni Fourquet.

    Prieskum verejnej mienky, realizovaný spoločnosťou IFOP, tiež ukázal, že Nemci aj Francúzi sú zhodne presvedčení o neúspešnej integrácii moslimov do väčšinovej spoločnosti. Myslí si to vyše dvoch tretín respondentov v oboch krajinách. Šesťdesiatsedem percent Francúzov a 60 % Nemcov považuje za hlavný dôvod neúspešnej integrácie to, že moslimovia odmietajú prijať hodnoty a zvyky platné v hostiteľských krajinách. Cez rozdielnu históriu imigrácie taká zhoda ukazuje, že táto téma je výzvou pre celú západnú spoločnosť,“ cituje France24 Fourqueta a dodáva, že podľa šesť rokov starých odhadov tvorili moslimovia vo Francúzsku 7,5 % populácie a v Nemecku ich žilo takmer päť miliónov.

    - Reklama -