Nová migrantská trasa má viesť cez Česko. Prevádzači ju už odporúčajú

    0
    Utečenci v Česku. Ilustračná fotografia (Autor: Repro/Youtube)

    A prevádzači už skúšajú šťastie. Bavorská polícia podľa denníka zadržala v noci na štvrtok štyri vozidlá, ktoré viezli utečencov z Česka do Nemecka. Ďalšie dve skončili tesne pred hranicami. Česká polícia pred týždňom zastavila pri Domažliciach maďarskú dodávku s 26 utečencami, z toho bolo desať detí.

    Bavorský list Passauer Neue Presse dokonca hovorí o novej pašeráckej trase utečencov po uzavretí balkánskej cesty.

    Budeme pohraničie veľmi starostlivo sledovať

    Bavorskí policajti také kategorické stanoviská vynášať ešte nechcú. Je príliš skoro súdiť, či sú posledné prípady mätúcim manévrom prevádzačov. Budeme pohraničie, samozrejme, veľmi starostlivo sledovať a spolupracovať s českou políciou,“ hovorí bavorský policajný hovorca Frank Koller.

    Pripúšťa, že môže vzniknúť nová migračná trasa cez Česko, kadiaľ budú imigranti prúdiť do Nemecka. Preto bavorská polícia kontroly v pohraničí posilňuje a, ako na mieste zistil reportér MF DNES, sústredia sa aj na menšie priechody.

    Po prekročení hranice máte takmer stopercentnú istotu, že ste sledovaní

    Cesta z Čiech do Bavorska cez šumavský hraničný priechod Strážný je úzka, kľukatá a polovicu áut tvoria Česi cestujúci za prácou do Bavorska. Na českej strane hranice väčšinou nestretnú policajta, ale len čo prejdú hranice, majú takmer stopercentnú istotu, že sú sledovaní.

    Denne tu hliadkujú civilné tmavé BMW či Audi s maskovanými majákmi. Jazdia sem a tam medzi Freyungom a bývalým priechodom vo Philippsreute. Zastavujú autá s cudzou poznávacou značkou a kontrolujú, či neprevážajú imigrantov.

    Český minister vnútra Milan Chovanec včera podnikol kroky, aby súčasné napätie v pohraničí upokojil. Požiadal som políciu o preverenie týchto informácií a nie sú v žiadnom prípade pravdivé,“ komentoval informácie o novej pašeráckej trase cez Česko.

    A nemeckým susedom sľúbil, že keby sa počet zadržaných vozidiel pri hraniciach zvyšoval, nasadí polícia okamžite svojich ľudí pri priechodoch do Bavorska. Podobne ako od minulého leta kontroluje automobily pri hraniciach s Rakúskom, teda na príchode do krajiny.

    O Slovensku sa naopak web w2eu.info vyjadruje ako o krajine, ktorá neprijíma ani regulárnych azylantov. Slovenská imigračná politika podľa webu kladie bezpečnosť v krajine na prvé miesto. Aj tých pár ľudí, ktorých Slovensko prijme, sa ocitne pod prísnym dohľadom úradov a finančná podpora pre azylantov trvá len rok,“ odrádza web migrantov od cesty na Slovensko.

    - Reklama -