Tajné mešity pre homosexuálnych moslimov sú po celom svete, prichádza nová doba islamu?

    0
    Homosexuáli bojujúci za svoje práva (ilustračné foto) (Autor: SITA)
    Za homosexualitu a jej otvorené prejavy hrozí vo viacerých islamských krajinách trest smrti. Je to tak napríklad v Egypte, Iráne, Spojených arabských emirátoch, ale aj v Saudskej Arábii, ktorá predsedá Rade pre ľudské práva OSN. Proti takejto neznášanlivosti sa stavia medzinárodná organizácia Moslimovia za progresívne hodnoty (Muslims for Progressive Values, MPV), podľa ktorej Korán nijako výslovne nezakazuje homosexualitu. 

    Vláda strachu 

    Pre obavy z odmietnutia a pohŕdania zo strany okolia sa moslimovia z LGBTI komunity často radšej nechcú priznať, aby sa nestali terčom vyhrážok alebo prípadného násilia. Svoje o tom vie Damir Ahmetovič z austrálskeho Brisbanu, ktorý sa modlí päťkrát denne, ale už radšej nechodí do miestnej mešity, pretože sa bojí, aby niekto neodhalil jeho sexuálnu orientáciu. 
     
    „Širšia moslimská komunita netuší, že som gej, a ja to tajím a rozhodol som sa obmedziť s nimi kontakt. Je to sebaobranný mechanizmus, nechcem, aby ma odsudzovali, boli násilní alebo reagovali negatívne na to, kto som,“ uviedol Damir Ahmetovič pre spravodajský portál ABC
     
    Podľa 31-ročného muža bosnianskeho pôvodu, ktorý žije desať rokov v Brisbane, nebolo ľahké priznanie k homosexualite, ani pre jeho rodinu. Otec akceptoval jeho orientáciu len pod podmienkou, že ju bude na verejnosti skrývať. 
     
    Problém je aj v tom, že v Austrálii žiadne mešity, ktoré by boli naklonené liberálnemu uvažovaniu o LGBTI komunite, neexistujú. Na svete ich je však už niekoľko desiatok. Už od 90. rokov minulého storočia sú napríklad v Kanade a ďalšie dnes fungujú tiež v Spojených štátoch, Juhoafrickej republike či Francúzsku. 

    Zmena islamu? 

    Problém homosexuálnych moslimov je stále diskutovanejší od chvíle, keď sa k láske k mužom priznal prvý imám. Daayiee Abdullah bol prvým duchovným, ktorý prelomil mlčanie a napriek obavám o život vyšiel s pravdou von. „V Koráne nie je nič, čo by odsudzovalo homosexualitu,“ tvrdí imám Daayiee. 
     
    Podobne zmýšľa aj imám z austrálskeho Melbournu Nur Warsame, ktorý sa rozhodol kázať progresívnu interpretáciu Koránu. Rodený Somálčan, ktorý je imámom 13 rokov, je tiež homosexuál a tvrdí, že po jeho priznaní sa mu vyhrážali smrťou.
     
    „Chceli, aby som prestal hovoriť o homosexuálnych moslimoch. Našťastie polícia bola veľmi nápomocná a som ok,“ povedal. 
     
    Melbournský imám pred dvomi rokmi založil skupinu „Marhaba“, čo v preklade z arabčiny znamená „vitajte“. Práve v nej sa snaží propagovať toleranciu voči moslimom, ktorí patria k LGBTI komunite. „Keď som začínal s touto skupinou, vedel som, že je to samovražedná misia, ale som opatrne optimistický a obozretný. Dávam si na seba pozor a nevnímam sám seba ako martýra ochotného pre to zomrieť,“ tvrdí imám Nur. 

    Islamská federácia v tom má jasno

    Názory spomínaných imámov však väčšina veriacich moslimov nemá. Austrálska federácia islamských rád (AFIC) je jasne proti homosexuálnym imámom a ich snahám o liberalizáciu islamu. „Islam hovorí jasne, čo sa týka homosexuality. Je to úchylka a ťažký hriech, ktorý bol vždy zakázaný. Akýkoľvek sexuálny kontakt medzi ľuďmi rovnakého pohlavia jednoducho nie je povolený,“ uviedol Keysar Trad z AFIC. 
     
    Vzhľadom na to, že väčšinová moslimská komunita nesúhlasí s postojmi liberálnych imámov, nedostávajú ich mešity ani dotácie od mainstreamových islamských organizácií. Napriek tomu, že imámov nemôže nikto exkomunikovať, patria tí, ktorí sa priznali k homosexualite, na okraj komunity veriacich moslimov. 
     
    Islamské organizácie sa však bránia a tvrdia, že homosexuálom nikto nezakazuje vojsť do mešít a modliť sa. „Nikto nestojí pri vchode do mešity a nepýta sa ľudí, či patria k LGBTI komunite alebo nie. Považujeme sexualitu každého človeka za jeho súkromie a nikomu nezakazujeme do mešity vstúpiť,“ dodal  Keysar Trad z AFIC.
     
    - Reklama -