Albánsky expremiér si otvoril ústa. Hrozí mu desať rokov za mrežami

    0
    Bývalý premiér a exprezident Albánska Sali Berisha (Autor: SITA)

    Berishovi už za jeho kontroverzné vyjadrenie na desať dní pozastavili výkon poslaneckého mandátu, na čo jeho opoziční demokrati reagovali bojkotom zasadnutí parlamentu. Dnes socialisti predložili žalobu úradu generálnej prokuratúry. Vlastníctvo strelných zbraní je v Albánsku nezákonné. V prípade obvinenia a usvedčenia z výziev na nelegálne vyzbrojovanie môže byť Berisha odsúdený až na desať rokov väzenia.

    Expremiérovo vyjadrenie zaznelo počas parlamentnej rozpravy o nedávnom zatknutí vodcu zločineckej skupiny. Oba hlavné albánske politické tábory sa počas nej vzájomne obviňovali z prijímania úplatkov od kriminálnikov. Berisha obvinil vládu, že nie je schopná ochrániť obyvateľstvo pred zločineckými gangmi. Súčasne vyzval Albáncov, aby si v záujme vlastnej sebaobrany zaobstarali zbraň.

    Berisha sa pred troma rokmi vzdal funkcie premiéra a vodcu opozičnej Demokratickej strany Albánska po tom, ako táto stredopravá strana prehrala parlamentné voľby. Na čele vlády stál v rokoch 2005-2013 a predtým v rokoch 1992-1997 bol prezidentom Albánska.

    - Reklama -