Vážne varovanie z Ruska. Týka sa NATO

    0
    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a prezident Vladimir Putin (Autor: SITA)
    Minister zahraničných vecí uviedol, že Rusko bude nútené zvážiť isté kroky, ak bude NATO rozširovať svoje pôsobisko bližšie k jeho hraniciam. „Je právom každej krajiny rozhodnúť, akú formu bezpečnosti si zvolí, ale každý musí pochopiť, že ak sa vojenská infraštruktúra priblíži k ruským hraniciam, budeme nútení prijať potrebné vojensko-technické operácie. Nie je v tom nič osobné, len biznis,“ povedal Lavrov pre švédsky denník Dagens Nyheter
     
    Na otázku, aké budú spomínané opatrenia, však Lavrov novinárom už neodpovedal a zahral ju do autu. „To nie je moja práca, záleží to na armáde, ministerstve obrany a ruskom generálnom štábe. Keď uvidia, aký potenciál je na druhej strane hranice, hneď za našimi hranicami alebo len kúsok za nimi, potom budú vedieť, aké kapacity tam existujú a čo môžeme očakávať, ak by sa NATO zrazu rozhodlo narýchlo nás zastaviť,“ dodal šéf ruskej diplomacie. 
     
    Lavrov stihol v rozhovore obviniť Švédsko z toho, že výrazne ochladilo vzťahy s Ruskom po revolúcii na Ukrajine, pri ktorej prišiel o kreslo bývalý proruský prezident Viktor Janukovyč. K vzťahom medzi Kremľom a škandinávskou krajinou neprispela ani ruská anexia Krymu, ale Lavrov trvá na tom, že Moskva za ochladnutie vzťahov nemôže. „Všetko sa zastavilo na strane švédskych kolegov, nestalo sa to z našej iniciatívy,“ povedal. 
     
    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU
     
    - Reklama -