Exmarkizáčka Žiaková už má po odchode z ministerstva ďalší flek. Pre PL.sk prezradila viac

0
Miriam Žiaková (Autor: Archív)

Prečo ste sa rozhodli práve pre miesto hovorkyne v JAVYS?

Pretože spoločnosť JAVYS, a. s., je dcérskou spoločnosťou Ministerstva hospodárstva SR, prichádzali sme profesionálne do kontaktu už v predchádzajúcom období. Poznala som agendu spoločnosti aj jej predstaviteľov. Pri mojom rozhodovaní zavážili u mňa dve kritériá. Prvým bol tím ľudí, ktorí spoločnosť JAVYS, a. s., vedú a ktorých si nesmierne vážim pre ich vysokú odbornosť a profesionalitu, a druhým, nemenej dôležitým kritériom bola agenda, ktorú spoločnosť JAVYS, a. s., zastrešuje. Verejnosť ma pozná najmä z médií, ale málokto o mne vie, že pôvodne som vyštudovala stavbárinu“ – technické zariadenie budov, a tak mám aj k technickým témam blízko. Navyše, ako som spomenula v úvode, s agendou spoločnosti som prichádzala do styku už ako hovorkyňa MH SR.

Čím sa táto práca líši od vášho predchádzajúceho miesta? Čo je pre vás najťažšie?

Na prvý pohľad odlišná nie je, pretože je o komunikácii (dovnútra aj navonok) a o každodennej práci s médiami. V tejto oblasti mám viac ako 20-ročnú prax, takže isté procesy možno nazvať štandardnými. Odlišná je v obsahu. Kým na ministerstve musíte obsiahnuť agendu rôznych sekcií, organizácií a činností od energetiky cez podnikateľské prostredie až po ochranu spotrebiteľa, tu je zameraná na konkrétnu, veľmi odbornú oblasť, a preto jej musíte venovať omnoho viac času a energie, aby ste ju obsiahli. A to bola pre mňa nová výzva. Opäť sa zahĺbiť do novej obsahovej agendy. 

Mali ste viacero ponúk?

Áno, hneď po odchode z pozície hovorkyne ministerstva hospodárstva som dostala štyri pracovné ponuky, z toho dve naozaj veľmi atraktívne a dve zaujímavé už po nástupe do spoločnosti JAVYS, a. s. 

Uchádzali ste sa aj o niektoré „hovorcovské“ miesto v novej vláde? Je napríklad voľné miesto riaditeľa tlačového odboru priamo u predsedu vlády…

Bola som v čase kreovania novej vlády v kontakte s jedným z budúcich ministrov (napokon sa ministrom aj stal), ale napokon sme sa nedohodli. Čo sa týka miesta riaditeľa tlačového odboru úradu vlády, je síce voľné, ale nebolo mi ponúknuté. A myslím si, že toto je miesto, o ktoré sa neuchádza, ale sa ponúka. Možno som mohla kontaktovať premiéra a povedať mu, „pán premiér, žiaden zo súčasných hovorcov nemá prax ako ja, prešla som všetkými typmi médií, pracujem v nich vyše 20 rokov, viem, ako pracujú ich redakcie, ako sa tvoria témy, ako myslia títo ľudia a mám neporovnateľne nadštandardné kontakty na celom mediálnom trhu… Prešla som v médiách všetkými pozíciami až po tie najvyššie, riadila som štyri tlačové odbory, robila hovorkyňu vo viacerých inštitúciách, bla bla bla…“, ale, verte, prišlo by mi to akési čudné. Lebo doteraz som na všetky pozície, ktoré som zastávala, dostala ponuku. O žiadnu z nich som sa neuchádzala z vlastnej iniciatívy. A to považujem za nesmierne dôležité a  bola by som rada, keby to tak zostalo aj v budúcnosti.

Miriam Žiaková pracovala od roku 1999 do roku 2006 v TV Markíza postupne ako redaktorka spravodajstva a moderátorka nočných správ a ako vedúca vydania Televíznych novín. Od roku 2006 do roku 2008 pracovala v Slovenskej televízii najskôr ako vedúca vydania TN, zástupkyňa šéfredaktora hlavnej redakcie spravodajstva, športu a publicistiky a ako vedúca Útvaru komunikácie STV. Od roku 2008 do roku 2010 bola šéfredaktorka týždenníka Markíza. Od roku 2010 do roku 2012 pracovala v ministerstve školstva ako riaditeľka odboru masmediálnej politiky a súčasne hovorkyňa. Neskôr pracovala v ministerstve vnútra a na komunikačnom oddelení hasičského prezídia. Od júna 2013 do júla 2014 pôsobila ako šéfredaktorka webu Slovenského futbalového zväzu a vedúca protokolu. Od marca 2013 pôsobila ako hovorkyňa Fondu národného majetku SR a súčasne od júla 2014 aj ako hovorkyňa ministerstva hospodárstva. Od apríla 2016 je hovorkyňou spoločnosti Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s.
- Reklama -