Rusko a Čína sa zhodli v názoroch na situáciu s KĽDR. Toto chcú presadiť

    0
    Propagandistický plagát (Autor: ReproFoto: youtube/??? ??)

    Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes počas návštevy v Pekingu zdôraznil, že kroky Severnej Kórey by nemali slúžiť ako zámienka na rozmiestnenie amerického systému THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense).

    Jeho čínsky kolega Wang I v súvislosti s tým upozornil, že rozmiestnenie tohto systému priamo ovplyvní bezpečnosť Číny a Ruska.

    Lavrov uviedol, že Rusko a Čína sa zhodujú, že KĽDR by sa mala zdržať “akýchkoľvek nezodpovedných krokov”. Ministri oboch krajín súčasne poukázali na kontraproduktívnosť a riziko, ktoré predstavujú pokusy využiť konanie Pchjongjangu ako zámienku na posilňovanie vojenského potenciálu v regióne a na dislokáciu batérie globálnej protiraketovej obrany USA.

    “Domnievame sa, že všetky otázky týkajúce sa zaručenia bezpečnosti je možné riešiť len na kolektívnej báze,” zdôraznil Lavrov.

    Wang I uviedol, že záujmom všetkých strán je denuklearizácia Kórejského polostrova, prijatie opatrení vedúcich k stabilizácii situácie v regióne a odstránenie “racionálnych obáv” cestou dialógu a konzultácií. Situáciu na Kórejskom polostrove označil Wang za znepokojujúcu a vyzval všetky strany na dôsledné plnenie rezolúcie č. 2270 Bezpečnostnej rady OSN.

    Pokiaľ ide o spory v Juhočínskom mori, ktoré si Čína nárokuje takmer celé, Lavrov vyhlásil, že problém by sa nemal “internacionalizovať” a “žiaden z vonkajších hráčov” by doň nemal zasahovať. Lavrov tým mal na mysli Spojené štáty, ktoré spochybňujú nároky Pekingu. Podľa Wanga by nezainteresovaní hráči mali hrať konštruktívnejšiu rolu a nekomplikovať situáciu.

    Lavrov a Wang I počas rokovaní v Pekingu posúdili aj vzťahy s Iránom v kontexte plnenia plánu krokov, ktoré obsahuje dohoda uzavretá medzi vládou v Teheráne a šiestimi mocnosťami o iránskom kontroverznom jadrovom programe. Vymenili si aj názory na vývoj situácie v Sýrii, Iraku a Jemene a hodnotili úroveň dvojstranných vzťahov a spolupráce, najmä v ekonomickej oblasti.

    Ako uviedla agentúra TASS, osobitná pozornosť na Lavrovových rokovaniach s čínskymi partnermi bola venovaná príprave návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Číne, ktorá sa uskutoční v júni tohto roku.

    - Reklama -