Ruskí nacionalisti z klubu Nočných vlkov zase mieria na Západ. Poliaci im opäť chcú v tom zabrániť a odozva?

    0
    Noční vlci v Bratislave (rok 2015) (Autor: SITA)

    Ruský rezort diplomacie dnes podľa agentúry TASS informoval, že o jazde motorkárov a jej trase vopred upovedomil vlády príslušných krajín.
    V prípade Poľska sa tak stalo v marci, keď ruská strana zaslala na poľské ministerstvo zahraničných vecí oficiálnu nótu s prosbou o pomoc účastníkom jazdy a žiadala aj o súhlas s trasou.

    Tohtoročná motorkárska jazda vyštartovala dnes z Moskvy. Jej trasa má viesť cez Rusko, Bielorusko, Poľsko, Slovensko, Rakúsko, Česko a Nemecko. V cieli – v Berlíne – by motorkári mali byť 9. mája.

    Motorkári z ruského klubu Noční vlci vlani, pri príležitosti 70. výročia víťazstva nad fašizmom, podnikli podobnú jazdu z Moskvy do Berlína. Pri vstupe na územie Európskej únie mali však na bielorusko-poľských hraniciach problémy, keďže poľské orgány ich nechceli vpustiť na územie svojej krajiny. Predsedníčka poľskej vlády Ewa Kopaczová vtedy podujatie motorkárov označila za provokáciu.

    Napriek problémom s poľskými a neskôr aj nemeckými úradmi sa časti Nočných vlkov podarilo doraziť do Berlína v plánovanom termíne.

    Klub Noční vlci je známy ruským nacionalizmom a otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské hnutie na východe Ukrajiny. Jeho členovia sa hlásia k pravoslávnej viere, čo ich podľa vlastných slov odlišuje od ostatných motorkárskych klubov, ktoré sú zapletené v kriminálnych aktivitách.

    - Reklama -