Islamský štát padá na kolená, džihádisti utekajú, kade ľahšie a neprichádzajú noví

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Podľa generálmajora Petera Gerstena iba niekoľko stoviek nových zahraničných bojovníkov sa v súčasnosti regrutuje mesačne do služieb IS v porovnaní až s dvoma tisíckami v priemere počas minulého roka. Podľa odhadov IS v čase najväčšieho rozmachu disponoval 31-tisíc bojovníkmi, dnes by ich malo byť len niečo okolo 19-tisíc, informuje express.co.

    Gersten popisuje situáciu. „Vidíme ich morálku zlomenú, vidíme ich neschopnosť platiť prichádzajúcich bojovníkov, vidíme u nich neschopnosť bojovať, snažia sa ujsť od islamistov, ako sa len dá.“ Zatiaľ čo na Blízkom východe je IS na ústupe, skupina džihádistov v službách IS v Líbyi sa rozrastá. Malo by tu pôsobiť až šesťtisíc bojovníkov, čo je dvojnásobok oproti vlaňajšku.

    USA pritom používa proti IS stále sofistikovanejšie metódy pri leteckom ničení pozícií islamistov. V záujme redukcie počtu civilných obetí používajú americké ozbrojené sily techniku „klopanie na strechu“, ktorú pri náletoch na palestínske ciele používa Izrael. Civilisti v budove sú tak dostatočne dlho informovaní, že sa budova stane cieľom bombardovania, aby mali dostatok času utiecť z objektu.

    - Reklama -