Tvrdá azylová politika nie je všetkým po chuti. Šéf OSN sa do Rakúšanov pustil priamo v ich parlamente

    0
    Bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun (Autor: SITA)

    “Takéto zásahy a opatrenia vysielajú veľmi negatívny signál k záväzkom štátov voči humanitárnym ľudským právam a európskym zákonom,” povedal v prejave pred dolnou komorou rakúskeho parlamentu. 

    Pan Ki-mun v rámci prejavu konkrétne nespomenul žiadnu krajinu. Ocenil však veľké úsilie Rakúšanov, ako aj rakúskej vlády pri riešení utečeneckej krízy. Pan Ki-mun ďalej prijal otvorenú diskusiu o novoprichádzajúcich migrantoch. Cudzinci podľa neho prinášajú potrebné skúsenosti a energiu do svojej novej spoločnosti. “Pokiaľ sa ich príchod bude dobre kontrolovať, je to víťazstvo pre všetkých,” dodal. 

    Dolná komora rakúskeho parlamentu schválila v stredu pomerom hlasov 98:67 jeden z najprísnejších balíkov azylových zákonov v Európe. Vláde umožňuje vyhlásiť “stav núdze” vtedy, ak pre vysoké počty utečencov nebude už možné zaistiť “verejný poriadok a ochranu vnútornej bezpečnosti”. 

    Novinkou je zavedenie dočasného azylu. Bude sa vzťahovať na migrantov, ktorí prišli do Rakúska od 15. novembra 2015. Hlasovanie o citovanom balíku má dnes na programe horná komora rakúskeho parlamentu. 

    - Reklama -