Briti žijúci inde v EÚ prehrali súd o právo hlasovať v júnovom referende

    0
    Zástava Veľkej Británie nad budovou parlamentu v Londýne (Autor: SITA)

    Konanie iniciovali 94-ročný veterán druhej svetovej vojny Harry Shindler žijúci v Taliansku a v Belgicku žijúca právnička Jacquelyn MacLennanová. Argumentovali tým, že im je nezákonne odopretá možnosť hlasovať v britskom referende, pretože žijú už viac ako 15 rokov inde v rámci Európskej únie.
    Sudcovia v zdôvodnení svojho rozhodnutia uviedli, že vláda má právo rozhodnúť o tom, kto môže v referende hlasovať, pretože predĺžený pobyt v zahraničí môže naznačovať oslabenie vzťahov so Spojeným kráľovstvom. Upozornili tiež, že britské úrady uchovávajú volebné zoznamy iba 15 rokov a bolo by veľmi prácne overovať predchádzajúce bydlisko Britov, ktorí žijú v zámorí dlhšie ako stanovené obdobie.

    Shindler a MacLennanová požiadali londýnsky súd, aby vyhlásil časť zákona o britskom referende za neoprávnené obmedzenie ich práva na slobodu pohybu v rámci EÚ. Daný úsek zákona obmedzuje volebné právo u Britov žijúcich mimo svoju vlasť hranicou 15 rokov.
    Právny zástupca oboch navrhovateľov povedal, že sa voči rozhodnutiu odvolajú na najvyššom súde (Supreme Court), aby všetci britskí občania žijúci inde v EÚ mohli byť súčasťou demokratického procesu hlasovania v tomto referende, ktoré bude mať dôsledky pre ich život,“ cituje ho denník The Guardian.

    Hovorca vlády rozhodnutie vysokého súdu privítal. Konštatoval, že zákon o referende o členstve v EÚ odsúhlasili obe komory parlamentu a bol uzákonený.

    - Reklama -