Malý hajzlík s inteligenciou prázdneho popolníka. Advokát rozobral svojho klienta, teroristu Abdeslama, na drobné, a to nie je všetko

    0
    Salah Abdeslam vo väzení (Autor: Twitter: Alexander Marquardt)

    Abdeslam je už na samotke vo francúzskom väzení s najvyšším stupňom zabezpečenia a o jeho ďalšom osude rozhodne už francúzska justícia. Krátko po prevoze podozrivého islamistu prehovoril o jeho osobnosti advokát Sven Mary, ktorý ho zastupoval v Belgicku. V rozhovore pre francúzsky denník Liberation si nedával servítku pred ústa a na rovinu povedal, ako vníma jedného zo strojcov parížskych masakrov.

    Sven Mary, ktorý podľa amerického The Washington Post v minulosti obhajoval aj ďalších extrémistov, opísal Abdeslama ako muža s „inteligenciou prázdneho popolníka – desivo prázdneho“.

    „Malý hajzlík“ neznalý Koránu

    Teroristi, ktorí vrátane Abdeslama útočili v Paríži, nemali podľa belgického advokáta žiadne hlbšie vedomosti o islame. Aj tie, ktoré mali, čerpali len z internetových zdrojov, a tie neboli pravdepodobne najdôveryhodnejšie. „Pýtal som sa ho (Abdeslama), čí čítal Korán, ktorý som ja čítal, a on mi povedal, že čítal jeho interpretáciu na internete,“ uviedol Abdeslamov belgický advokát.

    S nevalnou znalosťou islamu ako náboženstva a s pochopením Koránu len z výkladov z internetu nepatril podozrivý terorista k tým najmúdrejším. Jeho právny zástupca Sven Mary o ňom hovoril ako o „malom hajzlíkovi“, ktorého vnímal „viac ako nasledovníka než lídra medzi delikventmi z Molenbeeku“.

    Molenbeek je prevažne moslimská štvrť v Bruseli, kde sa podozrivý extrémista ukrýval, kým ho belgická polícia 18. marca zatkla pre podozrenie z účasti na teroristických útokoch v Paríži. Len štyri dni po zatknutí Salaha Abdeslama otriasli samovražedné atentáty aj bruselským letiskom a stanicou metra priamo vo štvrti európskych inštitúcií.

    Moderný terorista

    Práve Molenbeek považujú belgické bezpečnostné zložky za akúsi liaheň novodobých islamských radikálov. Medzi nich patrí aj Abdeslam, ktorý teraz čaká na proces vo francúzskom väzení. Podľa jeho advokáta je mladík marockého pôvodu „typickým príkladom GTA (Grand Theft Auto) generácie, ktorá si myslí, že žije vo svete videohier“. (GTA je populárna videohra, v ktorej hráči môžu porušovať zákon a vraždiť ľudí vo vymyslenom svete.)

    Podľa expertov na terorizmus nie je dnešná forma islamského extrémizmu rovnaká, ako bývala napríklad v čase teroristických útokov z 11. septembra 2001. Analýza, na ktorú sa odvoláva Washington Post, uvádza, že dnešní teroristi nie sú produktom slepého nasledovania fanatickej ideológie, ale kriminálneho a asociálneho správania sa.

    „Nespravodlivosť bola pre ich predchodcov často začiatkom ich cesty k extrémizmu a terorizmu. Tento dôvod však v súčasnosti zatieňuje zatrpknutosť a osobné motívy, ktoré sa pre týchto novodobých teroristov stávajú primárnym hnacím motorom, ktorý ich ženie na ich ceste k extrémizmu,“ píše sa v analýze.

    Podľa člena belgického protiteroristického oddielu Alaina Grignarda je snaha mladých moslimov, ktorí sa už narodili v Európe, vyčleniť sa zo spoločnosti akousi „revoltou proti systému, a tá sa prejavuje páchaním kriminálnej činnosti a opakovaným porušovaním práva“.

    - Reklama -