Od radového agenta KGB až na vrchol vládnej pyramídy: Cár Putin knižne

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin (Autor: SITA)

    Kľúčové kapitoly knihy sledujú Putinov pozvoľný kariérny rast v chaose 90. rokov, keď Putinova kariéra naberie nečakaný smer vďaka práci v aparáte prezidenta Borisa Jeľcina. V popise Putinovej prezidentskej éry Myers zachytáva prerod nenápadného muža v pozadí v rozhodného štátnika počas druhej čečenskej vojny, naštartovanie hospodárskeho vzostupu Ruska, zrod autoritárskych tendencií jeho vlády, podriadenie médií i súkromného biznisu, prepojenie politikov so štátnymi firmami. S krátkou prestávkou v úlohe premiéra sa rodí nový cár.

    Výsledkom Myersovej snahy je presvedčivý a živý psychologický portrét človeka, ktorého prvotnou motiváciou je zachovanie zdania autority za každú cenu, človeka, ktorý nedáva najavo slabosť, ktorý improvizuje aj chladne kalkuluje a u ktorého sa cieľavedomosť viaže s výkonnosťou a flexibilitou.

    Steven Lee Myers je americký investigatívny novinár, ktorý od roku 1989 pracuje v denníku The New York Times. Od roku 2002 vystupoval počas dvoch pobytov viac ako sedem rokov ako zahraničný korešpondent v Rusku a referoval o druhej čečenskej vojne, ukrajinskej Oranžovej revolúcii, zimnej olympiáde v ruskom Soči aj anexii Krymu.

    - Reklama -