Šéf OSN vyzval veľmoci, aby uviedli do praxe zmluvu o zákaze jadrových skúšok

    0
    Replika atómovej bomby AN-602 sovietskej výroby prezývaná Tsar Bomb (Bomba Cár) (Autor: SITA)

    Členské krajiny OSN schválili Zmluvu o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT) pred 20 rokmi, zatiaľ však nevstúpila do platnosti, lebo množstvo kľúčových štátov, vrátane USA a Číny, ju ešte neratifikovalo.

    “Je to veľmi poľutovaniahodná situácia,” povedal Pan Ki-mun v rakúskej metropole počas panelovej diskusie, ktorej usporiadateľom bola prípravná komisia Organizácie Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBTO).

    “Ide o nedostatok politickej vôle,” dodal šéf OSN, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

    Zmluvu musia pretaviť do štátneho zákona ešte aj Egypt, Izrael, Irán, Pakistan, India a Severná Kórea (KĽDR), až potom môže vstúpiť do platnosti.

    “Majú osobitnú zodpovednosť,” povedal Pan Ki-mun na adresu ôsmich krajín. Generálny tajomník OSN tiež vyzval štáty vlastniace nukleárne zbrane, aby “oživili snahy” zbaviť sa svojho jadrového arzenálu.

    Všetky spomenuté krajiny, okrem Egypta a Iránu, vlastnia alebo vyvíjajú jadrové zbrane, napísala agentúra DPA.

    Hoci zákaz ešte nie je v platnosti, CTBTO už zriadila celosvetovú pracovnú sieť monitorovacích staníc, ktoré dokážu odhaliť a zaznamenať jadrové skúšky Severnej Kórey.

    Len čo zmluva začne platiť, organizácia (CTBTO) dostane právomoc vykonávať inšpekcie lokalít v tých krajinách, ktoré sú podozrivé z testovania nejakého jadrového zariadenia.

    - Reklama -