Poslankyňa prirovnala Izrael k Hitlerovi a navrhla radikálne riešenie konfliktu s Palestínčanmi. Židom sa asi páčiť teda rozhodne nebude

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)
    Poslankyňa bola nútená odstúpiť z postu poradkyne tieňového ministra financií, keď sa prevalili názory, ktoré zdieľala na Facebooku pred svojim zvolením. Shahová totiž na svojom profile zdieľala v roku 2014 status, ktorý navrhoval riešiť izraelsko-palestínsky konflikt vysťahovaním židov do USA. „Problém vyriešený a ušetrí vám (Spojeným štátom) poplatky za bankové prevody troch miliárd libier ročne,“ odkázala Shahová na sociálnej sieti. Narážala tým na dotácie, ktoré Washington každoročne posiela Izraelu na obranu. 
     
    Status, ktorý zdieľala nabáda k presťahovaniu židovského obyvateľstva Izraela do USA z viacerých dôvodov, ale všetky z nich sú prinajmenšom neznášanlivé voči židom a autor bol nútený svoj pôvodný komentár odstrániť. Navyše teraz čelí obvineniam z antisemitizmu.
    (Text pokračuje pod odkazom)

    Ovplyvnili ju emócie

    Shahová sa za svoj komentár už verejne ospravedlnila, ale ako dôvod uviedla len toľko, že v tom čase ešte nebola poslankyňou a emotívne ju ovplyvnilo dianie v pásme Gazy. „Tento komentár pochádza spred dvoch rokov, keď som ešte nebola poslankyňou. Neodráža moje postoje a ospravedlňujem sa za urážku, ktorú som ním spôsobila,“ uviedla britská labouristka v ospravedlnení. 
     
    Status, za ktorý sa Shahová oficiálne ospravedlnila v médiách však nebol v roku 2014 jediný, čo teraz zaujal pozornosť. Portál Guido Fawkes pripomína, že len osem mesiacov pred svojim zvolením Shahová zdieľala na Twitteri fotografiu zatknutého Martina Luthera Kinga s citátom: „Nikdy nezabudnite, že to čo Hitler urobil bolo legálne“. Toto vyhlásenie zdieľala na Twitteri s hashtagom #ApartheidIzrael, čím podľa portálu v podstate prirovnala židovský štát k Hitlerovej tretej ríši.  

    Nečakaná funkcia 

    Paradoxné je, že napriek svojim vyjadreniam spred dvoch rokov, Shahová momentálne pôsobí v parlamentnej komisii, ktorá sa zaoberá práve rastúcim antisemitizmom v britskej spoločnosti. Okrem „nápadov“ s deportovaním židov do USA táto labouristka navyše súhlasila aj so statusom, ktorý prirovnával Izrael k al-Kájide. 
     
    Pozoruhodné je potom to, že napriek svojim spomínaný vyjadreniam napísala Shahová začiatkom apríla premiérovi Cameronovi list a v ňom sa sťažovala na antisemitské vyhlásenia jedného z kandidátov konzervatívcov počas regionálnych volieb. 
     
    Po odhalení statusov, ktoré Shahová zdieľala na sociálnych sieťach sa proti političke zdvihla vlna kritiky a židovské organizácie vo Veľkej Británii volajú po jej odvolaní z komisie, ktorá sa zaoberá nárastom antisemitizmu v spoločnosti. Labouristi aj konzervatívci za takéto vyjadrenia vylúčili zo svojich radov v uplynulých dvoch mesiacoch niekoľko členov. 
     
    - Reklama -