Šéfka európskej diplomacie posiela do Turecka jasný odkaz. Najskôr splňte, čo máte, potom sa budeme rozprávať o vízach

    0
    Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová (Autor: SITA)

    Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku vyjadrila presvedčenie, že rokovania o členstve EÚ sú jediný spôsob, ako pomôcť Turecku “modernizovať štát” a “rešpektovať základné práva” vrátane slobody tlače a združovania sa. Rozhovory by tiež mali prispieť k obnoveniu mierového procesu s Kurdmi. 

    “Pokiaľ ide o voľný pohyb, k tomu dôjde len vtedy, keď budú splnené všetky kritériá, rovnako ako to platí pre všetky krajiny, s ktorými rokujeme o voľnom pohybe ich občanov,” povedala Mogheriniová ohľadom ambícií Turecka čo najskôr dosiahnuť liberalizáciu víz pre svojich občanov pre schengenský priestor. Mogherinovej slová sú odkazom na predošlé rokovania EÚ o liberalizácií víz s Gruzínskom a Ukrajinou, ktoré takisto museli splniť veľmi prísne podmienky. 

    Pre zrušenie vízovej povinnosti pre svojich občanov Ankara musí zaviesť a dodržiavať 72 rôznorodých kritérií: od poskytnutia záruk o bezpečnosti osobných dokladov, cez zladenie sa s vízovou politikou EÚ voči tretím krajinám až po rešpektovanie základných ľudských práv. 

    Riaditeľka Odboru pre stratégie a všeobecné záležitosti Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre migráciu a vnútorné záležitosti Marta Cyganová minulý týždeň na pôde Európskeho parlamentu upozornila, že Turecko zatiaľ spĺňa len menej ako polovicu z požadovaných podmienok. Ankara by mala splniť všetky kritériá pre uvoľnenie vízového režimu do konca mája.

    - Reklama -