Minister obrany poučoval poslancov: Neexistuje vzťah medzi Slovenskou republikou a NATO, pretože my sme NATO

    0
    Peter Gajdoš (Autor: SITA)

    Gajdoš rovnako zopakoval známy princíp aliancie, podľa ktorého napadnutie akejkoľvek krajiny predstavuje napadnutie všetkých členských krajín NATO, útok napríklad na Česko by teda znamenal aj útok na Slovensko. Minister obrany vyzval parlament, aby otázky obrany a ochrany suverenity štátu neboli predmetom politického súboja.

    Gajdoš chce pokračovať v modernizácii Ozbrojených síl SR a to efektívnym využitím financií na cielenú modernizáciu. Šéf rezortu obrany chce vypracovať plán obstarávania zákaziek tak, aby boli priority programového vyhlásenia vlády jednoznačne splnené. Plán modernizácie by mal podľa ministra vychádzať z bezpečnostnej a obrannej stratégie SR, veľké nákupy by mala schvaľovať vláda. „Verím tomu, že na Ozbrojené sily SR budeme hrdí všetci. Verím, prosím a žiadam o vašu podporu,“ povedal minister zákonodarcom. 

    Nového ministra obrany vo vystúpeniach podporili všetci reagujúci opoziční poslanci, je tak jediným ministrom, ktorý z úst zákonodarcov nepočul priamu kritiku. Gajdoša podporili napríklad poslanci Sme rodina Boris Kollár a Peter Pčolinský, či poslanec za SaS Juraj Droba. Dúfajú, že minister obrany bude riadiť rezort odborne a nie politicky a podporujú zvyšovanie prostriedkov na obranu.

    Gajdoš v reakcii konštatoval, že za najlepšiu obranu SR považuje, ak by na rozpočet rezortu obrany išli dve percentá HDP, čo je úroveň, ku ktorej sa Slovensko zaviazalo pri vstupe do NATO. Dnes dáva SR na obranu ročne 1,1 percenta HDP, do roku 2020 by to malo byť 1,6 percenta, aspoň podľa záväzku, ktorý dalo SR na summite NATO v Newporte. 

    - Reklama -