Jedného dňa Nemcom prasknú nervy. Češka hovorí o utečencoch, Obamovi aj Rusku

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Parlamentné Listy sa na úvod Bohumily Kamenzovej opýtali, ako vníma návštevu maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý symbolizuje iný prístup k migračnej kríze ako súčasná nemecká kancelárka Angela Merkelová, u bývalého dlhoročného spolkového kancelára Helmutha Kohla. „Dá sa to brať ako určité gesto nesúhlasu s jej migračnou politikou,“ myslí si a upozorňuje, že Kohl Merkelovú politicky vychoval. „On ju vyzdvihol do politickej roviny, keď to východné dievčatko všetko naučil a uviedol do politických kruhov. Možno si dnes hovorí, že to mal urobiť inak, keď vidí, kam sa to uberá. Svojho času to bol razantný politik, ale v prípade Merkelovej zlyhal,“ smeje sa Kamenzová.

    Niektorých migrantov čaká rozčarovanie. Čakali, že dostanú dom, auto, peniaze

    Okomentovala aj výrok bývalého nemeckého prezidenta Christiana Wulffa, že Nemci sa musia naučiť s moslimami žiť, inak hrozí stret civilizácií. „Ale ak s tým Nemci niečo neurobia, neostane im nič iné. Než sa s nimi naučiť žiť. Každý normálny Európan totiž vie, že moslimovia sa nám určite neprispôsobia. Alebo len minimálne percento. To sa jednoducho nedá. Oni majú svoj štýl života, majú svoju vieru a idú podľa mnoho storočí zabehnutých vecí. Budú mať svoje mešity a žiť podľa Koránu,“ domnieva sa.

    Mnohí z tých, ktorí teraz do Nemecka či Európy prišli, zažijú podľa nej rozčarovanie, pretože majú absolútne nereálne predstavy. „Majú informácie, že dostanú v Nemecku dom, auto, peniaze. Nepočítajú vôbec s tým, že budú musieť pracovať. Takí jednoduchší ľudia tiahli do Nemecka s predstavou, že tu lietajú pečené holuby do huby a bez práce. Keď pochopia, ako to je, bude to pre nich šialené prebudenie,“ konštatovala.

    Merkelová je predĺženou rukou Obamu. Takže pochválil vlastnú ruku

    Americký prezident Barack Obama počas súčasnej návštevy Nemecka pochválil kancelárku Merkelovú za statočný a morálny postoj a nazval ju strážkyňou Európy. To českú podnikateľku veľmi neprekvapilo. „Merkelová je predĺženou rukou Obamu, takže pochválil svoju ruku,“ smeje sa. „Skáče, ako Obama píska. Vo mne už žiadne emócie nevzbudzuje. Už som prekonala ten šok, čo je schopná urobiť. Nestojí mi za to, aby som na ňu myslela. Pretože dala do rúk Turecka Európu, vedome robí veci, pri ktorých ako inteligentná pragmatická žena musí vedieť, čo zapríčiňuje,“ povedala.

    Keď satirik nemôže robiť satiru, je to koniec demokracie

    Merkelová sa podľa nej plazí pred tureckým prezidentom a Európu mu vydala napospas. A uvádza príklad nemeckého satirika, ktorý v televízii ZDF zarecitoval posmešnú básničku, ktorá bola absurdným spôsobom namierená proti prezidentovi Erdoganovi. „Merkelová najprv tri dni mlčala. Potom ho v podstate obetovala a povedala, že ho môžu stíhať. Tým podľa mňa proti sebe poštvala veľa nemeckých slniečkarov, ktorí boli za azylantov. Ale dúfali v demokraciu, v slobodu prejavu a myslenia.

    Ak niekto povie, že satirik nemôže robiť satiru, a je jedno na koho, to je koniec demokracie, diktát a bezostyšná cenzúra. Myslím si, že je to celkom zásadný krok,“ spomenula. Erdogan podľa nej ukázal, čo je zač. „Je to primitív, človek mysliaci sám na seba. Naozaj neviem, čo si Merkelová od Turecka sľubuje. Budú nás vydierať, ťahať z Európskej únie prachy,“ uviedla.

    Pokojne sú schopní vymyslieť výnimočný stav, aby k voľbám nedošlo

    V Rakúsku v prvom kole volieb vyhral kandidát Slobodnej strany Rakúska Norbert Hofer s protimigračnou rétorikou. Kamenzová podobný výsledok očakávala. „Niekoľkokrát som ho počula a bolo jasné, že ľudia s ním budú súhlasiť,“ uviedla. Niečo podobné sa časom podľa jej názoru môže stať aj v Nemecku. „Osobne si myslím, že Merkelová a celá tá jej politická garnitúra vedia, že vo voľbách majú podpílené konáre. Obávam sa, že sú schopní všetkého. Vedia, že to, čo robia, je zlé. Ale nemôžu ustúpiť a priznať si chybu. Musia to za každú cenu udržať. Takže sú pokojne schopní vymyslieť nejaký výnimočný stav, aby k tým voľbám nedošlo,“ objasnila.

    Jedného dňa Nemcom prasknú nervy  

    Rakúšania síce podľa nej teoreticky Merkelovej migračnú politiku podporovali, ale prakticky to bolo inak. „Čo som videla v nemeckých televíziách, Rakúšania mali na veľkých tabuliach nápisy Deutschland so šípkou smerujúcou do Nemecka. Aby migranti rýchlo opustili Rakúsko. Mala som dojem, ako keby hovorili áno, chceme pomáhať, ale nie v Rakúsku,“ vypozorovala. Príklad Rakúska by podľa nej mohol rozviazať jazyky aj Nemcom. „Je to pre mňa záhada, ako so sebou nechajú Nemci zaobchádzať, manipulovať. Asi je naozaj hlboko v nich zakorenená stigma z druhej svetovej vojny. Ale jedného dňa im prasknú nervy. Už som aj počula, že sa začne štrajkovať,“ prezradila Bohumila Kamenzová.

    Nesmie sa povedať nič nahlas. Znova je tu to, čo bolo pred revolúciou

    Ako vlastne dnes východní Nemci vnímajú roky po zjednotení Nemecka? „Ako kto. Ale veľa z nich by dnes asi obetovalo slobodu pohybu za sociálne istoty. Východný Nemec je svojím spôsobom ukrivdený. Je tam rozdiel v dôchodkoch aj platoch. To vnímajú negatívne. Ako kto mohol, odchádzal na Západ. Teraz už to však poľavuje, dokonca sa objavujú aj návraty. Pretože na Západe sú strašné zástupy utečencov, v tých veľkomestách začína byť život nie celkom bezpečný.

    Mám českú známu, lekárku z Mníchova. Tá hovorila, že to, čo zažívajú, sa nedá vydržať. Vzdala sa tam všetkého, vrátila sa do Česka a nechce o Nemecku ani počuť,“ upozornila. „Východní Nemci, ktorí bojovali, aby boli slobodní, ťažko nesú aj to, že nesmú povedať nič nahlas. To, čo zažíval človek pred revolúciou, je tu znova. Keď poviete niečo proti migrantom, ste fašista. Ide vám o miesto, o susedov, ľudia sa nerozprávajú v rodinách. Môj manžel Nemec je inteligentný, má to v hlave zrovnané. Jeho brat je úplne iný, pravý opak. V podstate si myslím, že s nami súhlasí. Ale pretože je úradník, vypúšťa o nás nepekné veci. Takže som si povedala, že mu nepodám ruku. Takže to zasiahlo aj našu rodinu,“ konštatuje.

    Východní Nemci Čechom držia palce, aby vydržali ten tlak  

    Na Čechov sa východní Nemci nepozerajú cez prsty. „Nezažila som to. Nestretla som sa so žiadnou negatívnou reakciou. Všetci, ktorých poznám, nám držia palce. Hovoria: Vydržte ten tlak. Nakoniec nám budú východné krajiny ukazovať, kam sa má uberať ďalší politický smer. Zažívam samé pozitíva, čo sa týka vzťahu k nám, ale aj Poliakom či Maďarom,“ spresnila. Vo vzťahu k mocnostiam sa nálady podľa nej v ostatnom čase menia. „Sú protiamerické. Považujú Ameriku napríklad aj nepriamo za spoluvinníkov toho, čo sa teraz deje.

    Čo sa týka Ruska, vždy som si myslela, že sú dosť protiruskí. Ale v dôsledku migračnej krízy sa aj toto mení. Aspoň tu, v tej časti Nemecka, kde sa pohybujem ja,“ vysvetlila. Kritickí sú ľudia v jej okolí aj voči pripravovanej obchodnej zmluve medzi USA a Európskou úniou TTIP. „Mňa ako minipodnikateľky sa to nedotkne, ale je to katastrofa,“ okomentovala ju.

    Starosta robil mŕtveho chrobáka

    Na záver sa vrátila k utečeneckému zariadeniu, ktoré leží v budove bývalej colnice na nemecko-českých hraniciach v nemeckej časti obce Cínovec, ktorá je súčasťou Altenbergu. „Minulý týždeň sa tam pobili, vo štvrtok v noci tam boli sanitky a policajti,“ informovala. Vrátila sa aj o niekoľko mesiacov späť, keď sa o umiestnení migrantov v týchto miestach rozhodovalo a Kamenzová prvýkrát vošla do povedomia ako účastníčka protestov proti tomuto zámeru.

    „Vždy som si myslela, že keď si napríklad u susedov postavíte plot, musí sa k tomu sused vyjadriť. Bola som presvedčená, že hraničná budova jednoducho neprejde. A že sa ozve dubský starosta, pretože český Cínovec spadá pod mesto Dubí. Ale neozval sa a robil mŕtveho chrobáka,“ začudovala sa. Oficiálne tam podľa nej má byť okolo 120 migrantov. „Koľko ich tam naozaj je, sa však môžeme len dohadovať, pretože sa tam normálny smrteľník nedostane,“ vysvetlila. „Hoci majú zákaz chodiť do Čiech, tak si chodia cez hranicu pešo nakúpiť lacné cigarety a chľast, aj keď by to správne ako moslimovia nemali. Prachov majú ako pliev,“ uzavrela Bohumila Kamenzová.

    - Reklama -