Baracka Obamu vraj vyfackali

    0

    „Počas cesty Baracka Obamu do Saudskej Arábie sa minulý týždeň taký veľavravný detail odohral hneď na začiatku – saudský kráľ Salmán neprišiel amerického prezidenta privítať na letisko, poslal namiesto seba len delegáciu plnú ,núl‘ a saudskoarabská televízia sa o prílete ,najmocnejšieho muža planéty‘ ani nezmienila. Bola to ,facka‘ o to väčšia, že v predchádzajúcich dňoch osobne a ceremoniálne vítal svojich kolegov, arabských vladárov, ktorí do Rijádu prichádzali na summit Rady pre spoluprácu arabských štátov v Perzskom zálive (GCC),“ píše Spencerová.

    Má to vraj tri dôvody. Po prvé sa Saudom ani trochu nepáči jadrová dohoda Spojených štátov s Iránom. Krajiny spolu tradične súperia. Kvôli rope aj kvôli viere. Stoja tu proti sebe vyznávači sunnitskej a šiítskej podoby islamu. Kým Irán zaťažovali západné sankcie, Saudská Arábia hrala v oblasti nespochybniteľný prím. Teraz spolu obe krajiny bojujú napríklad na pôde Jemenu. A Američania podľa všetkého nechcú ustúpiť od kontaktov s Iránom.

    V hre je aj 11. september 2001. Väčšina strojcov teroristického útoku z 11. septembra mala saudskoarabskú národnosť, ale aj napriek tomu sa oficiálne tvrdí, že vládne miesta v Rijáde teroristom vôbec nepomáhali, aspoň na to nie sú dôkazy. Existuje však zároveň 28 strán utajovaných informácií, ku ktorým nemá prístup zďaleka každý. A týchto 28 strán je „znepokojujúcich“.

    „Pár vybraných členov Kongresu si správu až doteraz mohlo prečítať len v prítomnosti spravodajského dôstojníka v uzavretej miestnosti a majú zákaz robiť si akékoľvek poznámky. Podľa senátora Boba Grahama správa dokladá priamu pomoc saudskej vlády atentátnikom z 11. septembra, FBI o všetkom vedela a všetko tiež utajila,“ pokračuje Spencerová.

    Tento dokument možno hovorí len toľko, že Saudovia platili bin Ládinovi, aby ich krajinu nechal na pokoji, čo mu po finančnej stránke rozviazalo ruky, aby sa mohol venovať operáciám inde vo svete. Ale je to len špekulácia. Na tých 28 stranách sa možno píše aj niečo úplne iné.

    A do tretice, saudským vládcom sa nepáči, že Spojené štáty už nie sú zďaleka také závislé od ropy z Blízkeho východu, ako to bolo uplynulých sedemdesiat rokov. Američania diverzifikovali svoje energetické zdroje a saudskoarabskú ekonomiku to oslabilo, pretože klesli ceny ropy. Trpí tým nielen Rusko.

    Tak či tak je zrejmé, že sa menia vzťahy, ktoré sme desiatky rokov považovali za veľmi stabilné. Ako presne sa vyvinú, ukáže len čas. Prezident Obama sa síce snažil urovnať vzťahy, ale nie je isté, či sa mu to podarilo.

    Má to však aj svoju pozitívnu stránku. Spojené štáty môžu začať hlasnejšie upozorňovať na porušovanie ľudských práv v krajine Saudov. Práve na ich pôde sa môžu v podstate cítiť v bezpečí vyznávači radikálneho islamu a médiá tvrdia, že s tým treba niečo urobiť, keď sa chce svet vyrovnať s terorizmom.

    Celý komentár si môžete prečítať TU.

    - Reklama -