Holandskú novinárku zatkli v Turecku preto, že kritizovala Erdogana

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    „Polícia pred mojimi dverami. Nerobím si žarty,“ napísala žurnalistka v sobotu večer na Twitter. Umarová, ktorej rodičia pochádzajú z Turecka, sa narodila v Holandsku a je známa najmä svojimi ateistickými a feministickými článkami. Nedávno pre holandský denník Metro napísala stĺpček, v ktorom kritizovala Erdogana a tureckú vládu, ktorej praktiky prirovnala k nacistom.

    Turecko totiž nabádalo krajanov žijúcich v Holandsku, aby do vlasti posielali všetky verejné príspevky urážajúce Erdogana. Holandský premiér Mark Rutte sa na margo situácie vyjadril, že vyzval Ankaru, aby tento krok vysvetlila. Turecký konzulát vo vyhlásení uviedol, že zodpovedný pracovník pri posielaní odkazu tureckým organizáciám v Holandsku „použil nešťastne zvolené slová“. Umarová vo svojom článku tieto turecké praktiky prirovnala k činnosti NSB, holadnskej nacistickej strane, ktorá bola v krajine aktívna v období druhej svetovej vojny.

    Niektoré vety zo spomínaného článku Umarová publikovala aj na svojom súkromnom účte na Twitteri. Jej príspevok potom niekto nahlásil na špeciálnu telefonickú linku tureckej vlády zriadenú na podobné účely. Zatkli ju v meste Kusadasi v západnom Turecku, kde bola na dovolenke. Podľa holandských úradov bola potom predvedená pred sudcu. Neskôr sa Umarová vyjadrila, že síce už je na slobode, ale Turecko opustiť nemôže.

    Urážka prezidenta je v Turecku trestným činom, za ktorý môže vinník dostať až štyri roky väzenia. V posledných rokoch však tento zákon Turecko veľmi nepresadzovalo. Odkedy sa v roku 2014 stal prezidentom Erdogan, vyšetrovalo sa už viac ako 1800 prípadov verejného urážania prezidenta. O situácii v Turecku informoval The Guardian.

    - Reklama -