Sú Jánošíkove dni v Terchovej ohrozené? Ministerstvo nedá ani cent

    0
    Ilustračná snímka (Autor: SITA)

    Fond na podporu umenia vznikol minulý rok s cieľom podpory veľkých kultúrnych podujatí. Tak informovali na tlačovej konferencii 22. novembra minulého roka minister kultúry Marek Maďarič a riaditeľ Fondu na podporu umenia Jozef Kovalčik. Obľúbený folklórny festival, ktorý každoročne navštívi viac ako 60 000 ľudí, však ostane po rokoch bez finančnej podpory.

    „Pokiaľ si dobre pamätám, štyri roky za sebou sme uspeli. Či už to bolo 10-, 15-, alebo 20-tisíc eur. Teraz zrejme tí ľudia vo fonde rozhodli, že to nie je umenie hodné podpory,“ vyjadril sa starosta Terchovej Milan Laurenčík, ktorý je zároveň aj poslancom za stranu SaS.

    Fond organizátorov o dôvodoch rozhodnutia neinformoval. Pre Aktuality.sk sa vyjadrila vedúca kancelárie fondu Lenka Kubušová. „Táto žiadosť bola na základe hodnotenia odbornej komisie fondu nepodporená, t. j. v hodnotení nezískala dostatočný počet bodov od všetkých členov komisie,“ povedala.

    Organizátori tvrdia, že podujatie ohrozené nie je. „Nejako to musíme vymyslieť. Buď nevystúpia všetci, alebo sa budeme snažiť získať viac reklamných partnerov,“ uzavrel Laurenčík. Nič ešte nie je stratené. Obec podala na fond ešte jednu žiadosť, požiadala o dotáciu vo výške 29 900 eur. Rozhodne sa o nej v polovici mája.

    - Reklama -