Rokoval s Lavrovom aj Steinmeierom a teraz tento vplyvný kurdský opozičník prezradil niečo na Erdogana

    0
    Kurdi na hraniciach takzvaného islamského štátu (Autor: Markéta Kutilová)

    Demirtas na rozdiel od kancelárky Angely Merkelovej pochybuje o tom, že turecký prezident Recep Erdogan bude schopný vyriešiť migračnú krízu. „Samozrejme, prial by som si to. Lenže sa obávam, že Erdogan skôr problémy ešte zhorší. Ak bude turecká vláda ďalej bojovať proti Kurdom, z krajiny budú utekať ďalšie milióny ľudí. Nehovorím, že by s ním nemala Merkelová rokovať, ale nemala by pritom zabúdať na hájenie európskych hodnôt. A to najmä v prípade, keď krajina, ktorá sa usiluje o vstup do EÚ, bombarduje vlastné obyvateľstvo.“

    Ľudová demokratická strana sa považuje za krajne ľavicové zoskupenie, ktoré má veľmi blízko k známejšej Strane kurdských pracujúcich (PKK). Konflikt medzi PKK a tureckými silami stál od minulého leta životy tisícov civilistov. Demirtas tvrdí, že hlavným vinníkom je Erdogan. „PKK rokovala o mieri 2 a pol roka, ale turecký prezident okrúhly stôl opustil,“ konštatuje predseda HDP a dodáva, že napriek tvrdeniu vlády o boji proti teroristom sa vojenské operácie zameriavajú na civilné obyvateľstvo, ktoré podľa tureckých úradov podporuje PKK.

    Celý rozhovor si môžete v angličtine prečítať TU

    Nielen turecký prezident, ale aj Európska únia považuje PKK za teroristickú organizáciu. Tento rok vo februári a marci samovražední atentátnici z PKK zavraždili pri útokoch spolu 66 ľudí. Demirtas napriek tomu v rozhovore odmieta, že by boli členovia PKK teroristi. „Ja aj moja strana považujeme PKK za ľudové hnutie. To však neznamená, že by sme podporovali násilie. Erdogan až donedávna podporoval mierový proces s Kurdmi, ale potom zmenil názor. Jemu ide totiž o získanie absolútnej moci. Erdogan si želá vznik kalifátu. My Kurdi mu však stojíme v ceste. Nemôže nás zastaviť politickou cestou, tak sa z nás snaží urobiť teroristov.“

    Podľa Demirtasa Kurdi vo svetle udalostí na Blízkom východe prepisujú svoje dejiny. „V severnom Iraku sú Kurdi na dobrej ceste vytvoriť si svoj nezávislý štát a v Sýrii úspešne bojujú za svoje práva. A v Turecku tlačia na dodržiavanie demokracie,“ konštatuje štyridsaťtriročný šéf strany, ktorá sa v minuloročných voľbách dostala do parlamentu, keď tesne prekročila požadovanú desaťpercentnú hranicu a získala v 550-člennom parlamente 59 kresiel. Avšak Demirtas aj napriek tomu vyhlásil voľby za neférové a výsledok označil za neúspech. O niekoľko týždňov neskôr sa však v Moskve stretol s ministrom Sergejom Lavrovom a spoločne rokovali o konflikte v Sýrii.

    „Hovoríme so všetkými relevantnými hráčmi v regióne. Nie sme závislí iba od jedného z ponúkajúcich sa partnerov,“ uvádza Demirtas k otázke smerovanej práve na stretnutie s ruským ministrom zahraničia. Vodca HDP pripúšťa, že počul o správach, podľa ktorých ruské sily bombardovali v Sýrii školy a nemocnice. Rusko však aj napriek tomu nepovažuje za menej dôveryhodného partnera než ostatných. „My, samozrejme, za žiadnych okolností neakceptujeme vraždenie civilného obyvateľstva. Na druhej strane treba povedať, že nikto v Sýrii nemá úplne čisté ruky,“ konštatuje lapidárne Demirtas, ktorý sa tento týždeň stretol v Berlíne aj s ministrom zahraničia Frankom-Walterom Steinmeierom.

    - Reklama -