Na systém elektronického zdravotníctva si ešte počkáme. Drucker to vzal zostra a ruší jeden tender za druhým

    0
    Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (Autor: SITA)

    Podľa plánu predchádzajúceho vedenia ministerstva zdravotníctva mali pacienti dostať elektronické kartičky poistencov do konca roku. Národné centrum zdravotníckych organizácií však zrušilo všetky tendre, ktoré s projektom súvisia. Ide napríklad aj o verejnú súťaž na dodanie kartičiek za 16 miliónov eur a čítačky kariet za 1,7 milióna, píšu Aktuality.sk. Centrum tak urobilo po konzultácii s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom. Ten už krátko po nástupe do funkcie zrušil inú zmluvu týkajúcu sa projektu elektronického zdravotníctva, čiže eHealthu, v hodnote 18 miliónov. 

    Ministerstvo navrhuje posunúť spustenie systému eHealth o ďalší rok. „Momentálne aktuálne právne posúdenie ukázalo, že bude potrebná úprava súčasnej legislatívy,“ povedala hovorkyňa rezortu Stanislava Pondelová.

    V celej koncepcii systému sa plánujú zmeny. „Veríme, že nový spôsob prihlasovania do eHealth sa zvolí na základe poctivej analýzy nákladov a prínosov viacerých alternatív. Jednou z nich by malo byť využitie existujúcich občianskych preukazov,“ vyhlásil Ján Hargaš z platformy Slovensko.digital.

    Na nezmyselnosť investície do elektronických kartičiek poistencov poukazuje aj Aliancia Fair-play. „Hrozilo tam plytvanie desiatkami miliónov eur. Takisto považujeme za nezmyselné, aby sa občania Slovenskej republiky zaťažovali ďalšími kartičkami, ak by na toto mal slúžiť občiansky preukaz, ktorý bol s týmto účelom aj vyvinutý,“ povedala Zuzana Wienk z aliancie.

    Podobné stanovisko k eHealth zaujal aj Najvyšší kontrolný úrad SR, ktorý pre systém tiež navrhol využívanie občianskych preukazov. V takomto prípade však ministerstvo zdravotníctva bude musieť vymyslieť alternatívu pre deti do 15 rokov.

    Elektronizácia zdravotníctva sa pritom rieši už od roku 2008 a zatiaľ stála 45 miliónov eur. Najvyšší kontrolný úrad poukazuje na to, že systém mešká už viac ako 1 522 dní a zatiaľ nenaplnil očakávané prínosy.  

    - Reklama -