Za útokom na autobus v Jeruzaleme je Hamas. V rukách polície skončili viacerí Palestínčania

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Informácie o zadržaní poskytol vo štvrtok hovorca izraelskej polície bez akýchkoľvek ďalších podrobností. Na ďalšie detaily uvalili informačné embargo, uviedla tlačová agentúra DPA. 

    K útoku došlo v pondelok v jeruzalemskej štvrti Derech Hebron neďaleko hraníc s Predjordánskom, kde explodoval prázdny autobus, v ktorom sa pravdepodobne odpálil 19-ročný Palestínčan Abdulhamíd Srúr. 

    Po detonácii sa vznietil vedľa stojaci autobus, v ktorom utrpelo zranenia 20 ľudí vrátane 12-ročného dievčaťa, ktoré utrpelo ťažké popáleniny. Hovorca jeruzalemskej nemocnice v stredu potvrdil, že jeden zo zranených zomrel, avšak jeho meno neuviedol. Hnutie Hamas označilo za “mučeníka” Palestínčana, ktorý inkriminovaný útok uskutočnila a zverejnilo i jeho meno. 

    Išlo o prvý útok na autobus od začiatku vlny násilia v Izraeli a na palestínskych územiach vlani v októbri. Predovšetkým počas druhej palestínskej intifády v rokoch 2000-05 neboli samovražedné útoky Palestínčanov na izraelské autobusy ojedinelé, avšak v ostatných rokoch k nim dochádza iba výnimočne. 

    - Reklama -