Moc Smeru sa začína rúcať, je v rukách županov, a nie poslancov VÚC, tvrdí Remišová

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    „Treba si uvedomiť, že župné zastupiteľstvo má úplne iné postavenie ako Národná rada (NR) SR. Reálny výkon moci je v rukách župana, pretože župan je priamo volený ľuďmi na rozdiel od členov vlády, ktorí sa zodpovedajú NR SR,“ povedala Remišová.

    Do médií podľa jej slov prenikajú informácie o tom, ako sa jednotliví členovia Smeru-SD navzájom obviňujú za porážku vo voľbách. Z toho je podľa Remišovej zrejmé, že moc strany Smer-SD sa začína rúcať. „Možno to bude trvať ešte pár rokov, ale prvý signál je tu. Ľudia jasne povedali, že už majú dosť toho, akým spôsobom je spravované Slovensko a naše regióny,“ podotkla Remišová.

    Fico prehral voľby a ukazuje trápne grafy

    Strana SaS k Ficovmu vyhláseniu uviedla nasledujúce fakty.

    Smer mal po minulých voľbách 6 županov, teraz má 2 županov. Opozícia mala po minulých voľbách 1 župana, teraz má 5 županov.

    Kandidáti na županov na hlasovacom lístku s podporou Smeru získali 284 560 hlasov. Kandidáti na županov s podporou spojenej demokratickej opozície získali 357 409 hlasov, teda o vyše 72 000 viac ako kandidáti Smeru.

    Demokratická pravicová a podľa premiéra Fica vraj neexistujúca alternatíva sa na rozdiel od vládneho zlepenca dokázala spojiť a do týchto volieb išla spolu aj čo sa týka poslancov a Smer-SD porazila. Smer získal 88 poslancov, strany demokratickej pravicovej alternatívy 105 poslancov.

    „Robert Fico prehral voľby a ukazuje trápne grafy, ktoré sa podobajú na Kažimírove grafy, ale fakty nezakryje,“ uvádza sa v stanovisku. Podľa SaS má terajší premiér rovnakú sebareflexiu ako Vladimír Mečiar a aj rovnako dopadne.

    Fico: Získali sme najviac krajských poslancov

    Predseda Smeru-SD a premiér Robert Fico vyhlásil na piatkovom brífingu, že by chcel pre stranu viac županov a krajských poslancov, ale taký je väčšinový systém a nedá sa s tým nič robiť. Smer-SD podľa neho aj po minulotýždňových voľbách zostáva naďalej rozhodujúcou politickou silou. Fico poukázal na skutočnosť, že Smer-SD získal 88 krajských poslancov, čo je suverénne najviac spomedzi všetkých strán. „Chcem teda vedieť, ako môže byť fiasko pre stranu, ak získa najviac poslancov? Samozrejme, že by som chcel viac, ale trendy z hľadiska nástupu nezávislých kandidátov sú silné,” tvrdí.

    Predseda Smeru poznamenal, že napríklad SaS získala len 3,6 percenta poslancov, OĽaNO okolo päť percent. „Môžete to interpretovať, ako chcete. Pýtam sa, či je debaklom, ak sme priamo zvolili dvoch županov za Smer-SD a podporili sme jedného v Banskej Bystrici? Jasné, že by som chcel viac, ale taký je väčšinový systém,“ zopakoval.

    Na margo personálnych zmien v strane avizoval, že sa o tom bude hovoriť na decembrovom sneme v Martine. „Ale nemám dôvod vyvodzovať zodpovednosť voči žiadnemu podpredsedovi strany,“ uistil.

    - Reklama -