Vypadni do Ruska, noviny ti zakazujeme. Turecko zakázalo Sputnik a vyhostilo šéfredaktora

    0
    Ilustračné foto: turecká vlajka (Autor: Archív)

    Od chvíle, keď došlo k zostreleniu ruského vojenského lietadla na sýrsko-tureckom pomedzí, pretrváva napätie medzi Ruskom a Tureckom. To teraz dosiahlo ďalšiu rovinu. Agentúra Reuters priniesla informácie, že tureckú verziu ruského spravodajského servera Sputnik, zablokovali.

    Moskva to považuje za ďalší z mnohých tureckých útokov na slobodu slova. „Ruské ministerstvo zahraničia označilo blokovanie internetových stránok servera za nezákonné a vážne porušenie ľudských práv,“ píše agentúra. Z tureckej strany sa nepodarilo získať žiadne vyjadrenie.

    Šéfredaktorka ruského spravodajského vysielania v angličtine RT.com Margarita Simonyanová označila blokovanie Sputnika v Turecku za ďalší akt „drsnej cenzúry“. Server RT.com informoval aj o vyhostení šéfredaktora tureckej odnože servera Sputnik z krajiny.

    Patrí sa dodať, že Turecko zakročilo aj proti iným médiám. Niektoré nezávislé denníky prešli pod vládnu kontrolu, iné boli pozastavené pre nevhodný obsah, najčastejšie išlo o „prílišnú kritiku“ vládnucích kruhov.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -