USA sa bojí nepokojov. Výzbroj proti demonštrantom nakupujú vo veľkom. A nielen oni

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Podľa správy agentúry Sandler Research rast v „protidemonštrantskom“ priemysle ťahá zvýšený dopyt po sledovacích dronoch. Stále populárnejšie však majú byť aj nové modely vodných diel, ktoré dokážu zvládnuť väčšie davy a demonštrácie.

    Militarizácia polície

    Najrôznejšie systémy a vybavenia na kontrolu davu by do roku 2020 mali ich producentom vyniesť hrubý príjem 3,5 miliardy dolárov. Severná Amerika je pritom jednou z hlavných oblastí, v ktorej sa očakáva nárast dopytu po vyspelých zbraniach proti demonštrantom. Podľa Sandler Research za týmto trendom stojí „militarizácia polície a ďalších orgánov činných v trestnom konaní“, ktorú v roku 2014 v Spojených štátoch podnietili rasové nepokoje v meste Ferguson v štáte Missouri.

    Nárast však predajcovia zaznamenali aj pri nákupoch zvukových zariadení, bičov, obuškov a obrnených vozidiel, ktoré sa používajú na „rozptýlenie, kontrolu a zadržania ľudí zapojených do nepokojov a protestov“.

    Vybavenie proti demonštrantom ide na dračku aj v Rusku

    „Očakáva sa, že dopyt po takomto vybavení bude ďalšie roky rásť,“ píše Sandler Research. Okrem Severnej Ameriky totiž do zariadení proti demonštrantom investujú viac aj Irán, Egypt, Rusko, Čína a Thajsko, ktoré sa tiež obávajú potenciálneho nárastu počtu nepokojov a demonštrácií. Rusko pritom nedávno ohlásilo vznik nového bezpečnostného útvaru s názvom Národná garda, ktorý bude mať okrem iných kompetencií vo svojej právomoci zasahovať proti masovým nepokojom a zhromaždeniam.

    Dôsledky polarizácie spoločnosti?

    USA teraz prechádzajú prezidentskou predvolebnou kampaňou, ktorú viacerí komentátori označili za najnásilnejšiu v histórii. Do bitiek a rôznych šarvátok sa púšťajú najmä podporovatelia kontroverzného podnikateľa a republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa a fanúšikovia socialistického demokratického kandidáta Bernieho Sandersa. Za vyhrotenou atmosférou, ktorú sprevádza obojstranne nenávistná rétorika, americkí politológovia vidia hlbokú ideologickú polarizáciu medzi konzervatívcami a liberálmi, ale aj rasové pnutia, ktoré odzrkadľuje aj nárast kontroverzného černošského hnutia Black Lives Matter (Na čiernych životoch záleží). Predstavitelia tohto hnutia už pohrozili, že ak Trump vyhrá, dôjde k nepokojom.

    Exodus milionárov

    S rastúcim rasovým napätím a obavami z nepokojov súvisí aj útek boháčov z niektorých častí USA. Rasové pnutia likvidujú napríklad milionársku triedu v americkej metropole Chicago, ktoré v minulom roku opustilo okolo tritisíc osôb s majetkom viac ako milión dolárov. Útek boháčov, zapríčinený narastajúcim sociálnym napätím, však zďaleka nie je iba americkým fenoménom. K exodu milionárov dochádza aj v Paríži. Analytická spoločnosť New World Wealth tvrdí, že až sedemtisíc boháčov rozhodlo opustiť francúzsku metropolu aj štát. Väčšina z nich sa podľa ekonomickej sekcie CNN presťahovala do Veľkej Británie, Kanady, Austrálie a Izraela. Podľa štatistík žije vo Francúzsku 126-tisíc milionárov. Tí, ktorí vlani odišli, predstavujú približne šesť percent z celkovej populácie bohatých Francúzov. Viacerí z nich ako dôvod svojho odchodu uviedli obavy o bezpečnosť, ktoré vyplývajú z narastajúceho rasového a náboženského napätia v krajine. Ako informovali ParlamentnéListy.sk, obavy milionárov z vypuknutia nepokojov sprevádza aj bizarný trend budovania luxusných bunkrov.

    - Reklama -